Woningcorporatie wonenCentraal voert balanced scorecard in.

fallback
Business Intelligence toepassing maakt prestatietoetsing van woningcorporaties mogelijk. Information Builders, toonaangevend in Business Intelligence oplossingen voor real-time informatiedistributie over het Web, meldt dat wonen Centraal uit Alphen aan den Rijn haar informatievoorziening drastisch heeft gemoderniseerd op basis van WebFOCUS, Information Builders' oplossing voor business intelligence. De woningcorporatie is daardoor onder meer in staat eenvoudig balanced scorecards te presenteren.

Professionalisering van de bedrijfsprocessen is een brandende kwestie in de wereld van de woningcorporatiesector. In 1995 zijn de corporaties ten gevolge van de zogeheten bruteringsoperatie op afstand gezet van het ministerie van VROM. Sindsdien gaan zij verzelfstandigd verder en gelden ook voor hen de wetten van de markt. De meeste corporaties werken aan verbetering van de doelmatigheid van de eigen bedrijfsvoering en verhoging van de klanttevredenheid. De door Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, ingezette onderlinge vergelijking van de prestaties van de corporaties, zal dit proces een extra impuls geven. Vanaf september 2002 immers zijn de bedrijfseconomische prestaties van corporaties als maatschappelijk gedreven vastgoedinvesteerders eenduidig meetbaar en onderling vergelijkbaar met behulp van de Aedex-IPD Corporatie Vastgoedindex.

WonenCentraal, woningcorporatie in Alphen aan den Rijn met bijna 10.000 verhuureenheden in beheer, loopt voorop in dit professionaliseringsproces. De corporatie heeft de informatievoorziening drastisch gemoderniseerd. “Wonen Centraal heeft twee belangrijke focuspunten: het verhogen van de tevredenheid van de huurders en het stroomlijnen van het woningonderhoud.” Dat zegt Leen Spaans, manager ICT bij wonenCentraal. Spaans is tevens mede-oprichter en bestuurslid van NetwIT, de vereniging van IT managers van woningcorporaties. De informatievoorziening speelt een belangrijke rol. Software voor woningcorporaties is een klein speelveld met slechts een paar leveranciers. “Hun applicaties zijn vooral gericht op de automatisering van de primaire processen met registratieve systemen die vastleggen, bewaken en volgen. Deze systemen leggen alles perfect vast, maar om er managementinformatie uit te kunnen halen, heb je allerlei tooltjes en eigen maaksels nodig. Het kost veel tijd en geld om dat allemaal op te bouwen. En dat kan je elke vijf à zes jaar opnieuw doen, omdat er dan een nieuw systeem wordt ingevoerd.”

Dit kon zo niet langer, vond wonenCentraal, vooral ook omdat de corporatie op het punt staat om een nieuw primair systeem in te voeren. Spaans wilde een modern platform voor de informatievoorziening, dat onafhankelijkheid van de onderliggende primaire systemen moest waarborgen. Met andere woorden, bij de invoering van het nieuwe productiesysteem moest niet de hele informatievoorziening opnieuw opgebouwd worden. Daarnaast was er grote behoefte aan goede sturingsinformatie. “Je wilt vergelijken en trendanalyses doen. Je wilt antwoord hebben op een vraag als: ‘wat waren de huurachterstanden op 1 juli van de afgelopen jaren’. De primaire systemen zijn doorgaans relationeel en bevatten geen historie. Daar heb je een datawarehouse voor nodig. Daarmee maak je elke dag een foto van het systeem en krijg je met een druk je managementrapportages en analyses.” Al snel kwam Spaans terecht bij Information Builders. In 2002 is wonenCentraal begonnen met het opbouwen van het Focus datawarehouse. “Het project Resultaat Gerichte Bedrijfsvoering, waarin onze processen en procedures zijn vastgelegd, moet uitmonden in de invoering van Balanced Scorecards in het hele bedrijf. Het feit dat je daar het datawarehouse prima voor kunt gebruiken heeft sterk meegeholpen in de besluitvorming.” Het datawarehouse is gevuld, er is een aantal rapportages ontwikkeld en de cijfers zijn gevalideerd. Ook de meest gebruikte detaillijsten voor de eindgebruikers zijn beschikbaar gekomen. Het systeem brengt nu de informatie voort voor de bedrijfsbrede balanced scorecard. In de komende weken moeten ook alle afdelingsscorecards gerealiseerd zijn. Staat er nog meer op het programma? “Op afzienbare termijn willen we ook andere partijen toelaten tot onze informatievoorziening, bijvoorbeeld de gemeente en aannemers, zodat ze zelf hun informatie kunnen ophalen of het systeem voeden. Ook de informatieverstrekking aan de huurders zal worden uitgebreid. Onze woningvoorraad staat al op het Internet. We denken verder aan informatie over bijvoorbeeld de status van een onderhoudsklacht. Het datawarehouse en WebFOCUS maken dat soort dingen relatief gemakkelijk te realiseren. We hebben een platform waar we nog heel lang op kunnen voortbouwen.”

Information Builders

Information Builders is toonaangevend in enterprise business intelligence en real-time web reporting. Met de betrouwbare en flexibele WebFOCUS software kan voorzien worden in alle behoeften aan rapportage van gebruikers binnen de extended enterprise, variërend van enkele analisten en power users tot honderdduizenden klanten en gebruikers op het web. Bovendien stelt WebFOCUS organisaties in staat al hun informatie te benutten door overal bij te kunnen – van legacy tot datawarehouse.

Door GartnerGroup omschreven als “rock of Business Intelligence” heeft Information Builders in de 27 jaar van haar bestaan met succes software en diensten van hoge kwaliteit geleverd aan meer dan 11.000 klantensites overal ter wereld, waaronder de meeste Fortune Top 100-bedrijven en alle Amerikaanse overheidsdiensten. Information Builders heeft het hoofdkantoor in New York, het hart van de Amerikaanse economie, en wereldwijd negentig vestigingen. Het bedrijf heeft 1.900 professionals in dienst en meer dan 350 business partners. Het realiseerde in 2001 meer dan 300 miljoen dollar aan omzet. Meer informatie is te vinden op www.informationbuilders.nl.