Winsten bedrijven jagen de inflatie verder op

In diverse sectoren dalen de kosten terwijl de prijzen blijven stijgen.

De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

“Er is veel discussie over loongroei, maar we besteden waarschijnlijk onvoldoende aandacht aan een ander inflatiecomponent, namelijk winst”, aldus Panetta in een interview met The New York Times. Hij wijst erop dat in een aantal sectoren de kosten dalen, terwijl de detailhandelsprijzen en de winsten blijven stijgen.

Een hogere inflatie als gevolg van stijgende winsten is een reden tot zorg voor centrale bankiers, stelt Panetta, die eerder de centrale bank van Italië leidde. Volgens hem kunnen bedrijven hun prijzen verhogen, vooruitlopend op toekomstige kostenstijgingen, of omdat ze een dusdanig sterke machtspositie hebben waardoor de vraag niet afneemt.

In Nederland waarschuwde FNV eerder al dat de inflatie wordt aangejaagd door de “enorme winsten” die bedrijven maken. De vakbond gaf als voorbeeld boodschappen die veel duurder zijn geworden, terwijl supermarktconcerns miljardenwinsten maken. Die prijzen worden volgens de vakbond dus onnodig verhoogd.

(ANP)