Winnaar Huub van Rozendaal award: ‘Als CFO bij Boels heb ik mijzelf opnieuw moeten uitvinden’

Jan-Piet Valk van het Limburgse Boels Rentals kreeg woensdag uit handen van juryvoorzitter de Huub van Rozendaal award uitgereikt.

In een eerste reactie op het winnen van de award zegt Valk nog steeds niet te weten wie hem genomineerd heeft (“Ik moet dat nog eens uitzoeken”). Hij was dan ook verrast toen hij door de jury werd gebeld voor een uitnodiging een presentatie te houden van een uur. “De lengte voor een presentatie is voor alle kandidaten hetzelfde, want anders zou het niet eerlijk zijn”, zo legt Valk uit.

Beoordelingsproces jury
Toch was de jurypresentatie geen spannende uitdaging, want de CFO zegt het bedrijf wel vaker te moeten presenteren. Met name als er een overname in het geding is; “Naast mijn presentatie heeft de jury ook met het bedrijf gebeld. Al met al was het een prettig beoordelingsproces. Maar dat is ook niet zo gek want een deel van de jury bestaat uit oud winnaars.”

Opnieuw jezelf uitvinden
Voordat Valk als CFO bij het Limburgse familiebedrijf Boels Rentals aan de slag ging, had hij al een carrière achter de rug bij onder meer Shell, bij start ups en in private equity. De ervaringen uit die periode heeft hij meegenomen naar Boels: ”Toch moest ik mijzelf opnieuw uitvinden. Ik had geen enkele ervaring met familiebedrijven. Nul.”, klinkt het resoluut na de uitreiking.

Vereerd
Valk denkt wel dat 40 jaar ervaring hem van pas is gekomen toen het telefoontje kwam om CFO te worden bij Boels -of zoals hij het zelf omschrijft, ‘komt hij geen problemen tegen die hij niet al eerder is tegen gekomen. “Toch dacht ik bij mezelf; zou ik het kunnen? En wat vereist het van mij om ook dáár succesvol te zijn?”

Hij was dan ook vereerd toen hij een paar jaar geleden gepolst werd voor de functie van CFO bij het familiebedrijf uit Sittard. Maar volgens de topman is het belangrijkste voor een dergelijke functie er ‘open voor te staan’.

Overnames en financieel ‘scherper aan de wind’
Volgens Valk heeft bij de beoordeling van de jury meegespeeld dat Boels regelmatig overnames doet. Financieel gezien is het bedrijf scherper gefinancierd dan 10 jaar geleden; ’”We zijn van 600 miljoen naar meer dan 1,2 miljard gegaan”. Dat heeft volgens Valk vooral te maken met de overnames. Valk spreekt dan ook van het ontwikkelen van een ‘eengezinswoning naar volwassen wolkenkrabber, “en dat schept waarde.”

Familiebedrijven verdienen steuntje in de rug
De winnaar heeft tot slot nog een boodschap aan de politiek als het gaat om familiebedrijven: “Kijk naar Boels, maar er zijn meer familiebedrijven want we hebben op FM Dag 2023 ook naar de CFO’s van de kandidaten meel- en bakwarenproducent Zeelandia en Den Hartog Logistics geluisterd. Ook dat zijn familiebedrijven die over een lange termijn waarde creëren. Maar als je kijkt hoe andere bedrijven fiscaal worden gefaciliteerd dan begrijp ik de politiek niet. Bij Boels hebben we geen gebruik gemaakt van regelingen in coronatijd. We krijgen geen subsidies voor softwareontwikkeling of iets dergelijks  terwijl we nummer twee in Europa zijn. We hadden best geholpen kunnen worden; een steuntje in de rug vanuit de politiek.”