Windows Server 2022: Welke grote wijzigingen heeft Microsoft gepland?

De details zijn inmiddels bekend met betrekking tot de preview Windows Server 2022.

Er is sprake van een vernieuwd besturingssysteem voor servers. Een van de vernieuwingen is de verbetering van de beveiliging voor firmware. Zo is er eveneens een verbetering als het gaat om het beheer voor VM’s. In het kader van hosting geldt dat bij het gebruik van een Windows server er geprofiteerd kan worden van de verbeteringen.

Verbetering van beveiliging
Een van de grote wijzigingen die Microsoft heeft gepland voor de Windows Server 2022 is de verbetering van security. Daar maakt Secured-core onderdeel vanuit en dit betreft een technologie die al twee jaar in desktops met het Windows besturingssysteem wordt toegepast. De bescherming voor firmware combineert Windows Defender System Guard als software met BitLocker, Trusted Platform Modules en Secure Boot. De komende wijziging voorziet in een uitbreiding van de firmwarebescherming aan de hand van de toevoeging Credential Guard van Defender en voor Hypervisor met code integrity. Verder geldt dat er een noviteit is ten aanzien van een versleutelde verbinding naar de server met TLS 1.3 en HTTPS. Zo is er ook nog een mogelijkheid dat op SMB de AES 2560-encryptie gebruikt wordt.

Nieuwe cloudoplossingen
Windows Server 2022 voorziet in drie nieuwe cloudoplossingen die sectorspecifiek zijn te onderscheiden. De industrycloud voor healthcare was er al net als de cloud voor retail en daar voegt Microsoft drie nieuwe versies aan toe. Het gaat hier om de non-profit cloud net als om de manufacturing cloud en om de financial service cloud. Het samenwerken met de cloud kent daarin overigens ook nog een verbetering met Hybrid Management.

Snellere laadtijd
Er komen meer wijzigingen in de Windows Server 2022. Zo is het de bedoeling van Microsoft om in een snellere laadtijd te voorzien door Windows Containers kleiner te maken. Dit is een van de kleine aanpassingen die een groot voordeel opleveren. Zo geldt dat ook voor de wijziging om als beheerder containers op een eenvoudige manier te veranderen. Er vindt hiervoor een wijziging plaats in het Admin Center. Er komen overigens ook verbeterde tools als het gaat om de uitrol van besturingssystemen, zoals voor Windows Virtual Desktop.

Verbetering integratie met Azure
De preview Windows Server 2022 laat ook zien dat er sprake is van een verbetering met betrekking tot de Azure-integratie. Er staat een toevoeging op stapel van Storage Migration Service en Azure Arc. Het is vanuit Azure Arc mogelijk om als gebruiker een Windows server te beheren aan de hand van een enkel programma. Storage Migration Service voorziet met de Windows Server 2022 in de mogelijkheid om van Netapp bestanden te migreren naar Windows Servers. Het is overigens de bedoeling dat Windows Server 2022 nog voor het einde van het lopende jaar uitkomt. Het is alleen nog niet bekend op welke datum het nieuwe systeem daadwerkelijk beschikbaar komt. De kleine en grote wijzigingen betekenen een grote vooruitgang. In het kader van hosting geldt dat het nieuwe besturingssysteem uiteraard op een VPS te installeren is.

Gerelateerde artikelen