Will we survive?
Een serie blogs over Know Your Business, strategie, ondernemerschap, overleven, IT & financiering.
Een van de belangrijkste slogans van de regering tijdens deze coronacrisis is “allemaal samen”. En natuurlijk is dat zo, als je het hebt over het beheersen van het coronavirus. Maar voor ondernemers en voor de 'BV Nederland' als geheel geldt dat helemaal niet.
Door Tony de Bree. Hij is auteur van de bestsellers 'De scale-up blueprint' en 'Kan het vliegen? Van idee tot succesvolle startup'. Ook is hij sinds 1997 succesvol spotter van bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal (in 2001). Hij is ICT-lid in RvC's en werkte bij ABN AMRO o.a. als projectleider CDD en global splitsingsmanager KYC.
Het is sinds het begin van de coronacrisis interessant om te zien dat er een tweedeling in Nederland is ontstaan. Aan de ene kant heb je de 'kapiteins van de Titanic' die verlammen, omdat de Titanic niet kon zinken en ze hebben geleerd om grote schepen te besturen in rustige zeeën op dure 'wining & dining' business schools. En aan de andere kant heb je de echte leiders, de dienende leiders, die de kwaliteiten hebben om alles te doen om het schip te redden en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen het overleven.
Diezelfde tweedeling zie je bij zelfstandige ondernemers, waaronder oprichters van startups, CEO's van scale-ups en ZZP'ers. Ik word sinds het begin van de crisis overspoeld met bedelbrieven van mensen via LinkedIn die tussen de 13.000 en 1,7 miljoen euro willen hebben voor hun briljante idee of anders 'verdrinken'. Anderen vragen om snelle hulp om te overleven en komen zelf snel al tot actie, en die help ik.
Stel de klant centraal, niet de ondermemer
Dat is nu precies wat er mis is in ons huidige 'Groeien moet' systeem, dat bezig is te zinken. Financieel gezien is dit een schuldencrisis en eigenlijk dezelfde crisis als rond 2008. We hebben grote bedrijven, studenten, starters, en oprichters van startups volgepompt met subsidies (zie het artikel over Invest-nl), goedkope leningen verstrekt als er maar grotere stallen werden gebouwd en groter marktaandeel werd gehaald, en steeds meer werd geproduceerd op basis van 'briljante ideeën' en 'passie' en overhypte hightech startups. Dragon's den, maar dan op nationale schaal.
'Groeien moet' door externe financiering, dat leren we aan alle studenten op business schools, hogescholen, universiteiten, bij startup accelerators en zelfs aan mensen die uit de bijstand willen komen: je moet naar de bank, je moet lenen, je moet aan crowdfunding doen en je moet 'investor-ready' worden. Het gevolg? Geen enkele aandacht voor cashflow-based financing, customer-based financing, of revenue-based financing. Sterker nog, in een boek over 'Entrepreneurial finance' dat ik vorig jaar kreeg vanuit de academische wereld, komt het woord 'klant' niet één keer voor!
Will we survive?
Echte 'survivors', echte ondernemers met de juiste skills en mindset, zijn in de tussentijd overgeschakeld op hun eigen overlevingsstrategie. Waaronder taxichauffeurs en mensen in de horeca, die asperges steken in Limburg, en veel andere zelfstandige ondernemers waaronder Ajax en de betaalde voetbalclubs. Twee derde van de ondernemers zegt te kunnen overleven in de anderhalvemetereconomie en ziet zelfs kansen. Mooi toch?
Het grote probleem nu in Nederland is: wanneer gaan grote 'Titanic-bedrijven' en de overheid, waaronder ook ministeries, universiteiten en hogescholen, hetzelfde doen? En niet te vergeten de 'oude economie' journalisten in de grote dagbladen en op radio en tv?
Pas als dát gebeurt, overleeft de 'BV Nederland' deze crisis. Alleen dan overleven de meest kansrijke kleine bedrijven het, in plaats van dat 'we' op basis van emoties en achterhaalde economische modellen kansloze grote ondernemingen blijven financieren ten koste van de vele kleinere, levensvatbare bedrijven.
Blogs in deze serie:
- Strategische portefeuillemodel is achterhaald.
- Kan Invest-NL vliegen?
- Als zwijgen goud is
- Unicorns zijn uit, zebra's zijn in
- Grootbanken achterhaald?
- Van groeien naar overleven (1)
- Van groeien naar overleven (2)
- Wanneer worden onze banken duurzaam?
- De KLM Klucht
- De stille corona-bailout van grootbanken
- Will we survive?
- Post-corona succes begint bij ander onderwijs
- Klaar voor de grote klap in oktober?
Lees ook de andere blogs van Tony de Bree: Zin en onzin van negatieve rente.
(foto: lavivm, Pixabay)