Werkgevers verwachten 9 procent stijging werkgelegenheid

Met het einde van de lockdown in zicht, verwachten Nederlandse werkgevers aanzienlijk meer personeel in te huren.

Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer voor het derde kwartaal van 2021 komt uit op +9%.  Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 612 in Nederland. Het netto werkgelegenheidscijfer komt tot stand door het percentage werkgevers dat verwacht meer mensen aan te nemen, te verminderen met het percentage werkgevers dat verwacht minder mensen aan te nemen.

Het netto werkgelegenheidscijfer van +9% betekent een stijging van zes procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal en dertien procentpunten ten opzichte van het derde kwartaal in 2020, het eerste kwartaal waarin de impact van COVID-19 op de arbeidsmarkt zichtbaar werd. In dezelfde periode van dat jaar kwam het werkgelegenheidscijfer uit op -3%.

In bijna alle sectoren wordt een sterke prognose voor het derde kwartaal afgegeven. De belangrijkste cijfers:

* Bouw: werkzoekenden kunnen in het derde kwartaal van 2021 een sterke arbeidsmarkt verwachten. Werkgevers rapporteren een netto stijging van +13%. Dat is een stijging van tien procent in vergelijking met Q2 in 2021, en tevens een flinke stijging van 17 procent vergeleken met het derde kwartaal in 2020.
* Productie: voor het derde kwartaal van 2021 verwachten werkgevers een netto stijging van +9%. Dat is drie procent hoger dan het voorgaande kwartaal en een stijging van dertien procent in vergelijking met Q3 in 2020.
* Financiële en zakelijke dienstverlening: werkgevers verwachten grote wervingsactiviteit in het derde kwartaal met een netto werkgelegenheidsvooruitzicht van +15%. De vooruitzichten stijgen met dertien procent in vergelijking met voorgaande kwartaal en met zeventien procent in vergelijking met Q3 in 2020.
* Restaurants en hotels: met een netto werkgelegenheidsvooruitzicht van +6% zien we de eerste positieve prognose na anderhalf jaar. Een zeven procent verbetering van de vooruitzichten op kwartaalbasis en een stijging van 42 procent vergeleken met deze tijd een jaar geleden.
* Groot- en detailhandel: werkzoekenden kunnen in het derde kwartaal van 2021 een gematigd aanwervingsklimaat verwachten. Werkgevers geven een netto werkgelegenheidsprognose van + 6% af. De aanwervingsplannen verbeteren kwartaal-op-kwartaal in 2021 met drie procent en zijn zeven procent sterker in vergelijking met het derde kwartaal van 2020.

De volledige versie van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey is te downloaden via: www.manpowergroup.com/meos.

* Dit resulteert in een positieve score wanneer het aantal werkgevers met aannameplannen groter is.