Werkgevers repareren koopkrachtverlies personeel

Compensatie via kilometervergoeding en eenmalige uitkeringen.

Om het koopkrachtverlies van werknemers tegen te gaan, komt een op de drie werkgevers met extra financiële steun over de brug, bovenop het salaris. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN op basis van onderzoek onder 170 bedrijven. Ook geven veel werkgevers aan van plan te zijn dit (nogmaals) te gaan doen, niet alleen met een eenmalige uitkering.

Werkgevers schatten in dat een kwart van de werknemers kampt met financiële problemen, als gevolg van hogere kosten voor levensonderhoud. Van de werkgevers die hun personeel extra ondersteunen geeft 40 procent een eenmalige uitkering, in de helft van de gevallen van 500 euro of meer.

Naast een financiële tegemoetkoming bieden bedrijven ook budgetcoaches aan, naast een hogere reiskostenvergoeding of een loonsverhoging. Ook kan personeel ervoor kiezen om meer uren te werken of vakantiedagen eerder te laten uitbetalen. Daarnaast zijn er werkgevers die werknemers op andere manieren willen helpen, met bijvoorbeeld een bijdrage voor het verduurzamen van hun huis of een leasefiets om de hoge brandstofprijzen.

(ANP)