Werken zonder uitstoot rendabel in bouw
Bouwbedrijven kunnen goede zaken doen als ze hun lichtere graafmachines en shovels binnenkort inruilen voor exemplaren die geen broeikasgassen uitstoten. De hogere aanschafprijs wordt gecompenseerd door lagere verbruiks- en onderhoudskosten.
Dat concluderen onderzoekers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Maar diezelfde argumenten gelden niet voor zwaardere mobiele werktuigen.
Het marktaandeel voor lichte emisssieloze mobiele werktuigen is nog klein. Maar volgens het EIB groeit het aanbod wel beetje bij beetje.
Het kan voor bouwbedrijven economisch gunstig uitpakken om zo’n elektrisch aangedreven graafmachine aan te schaffen. Naast de lagere energiekosten, gaan emissieloze machines doorgaans ook langer mee.
Er zitten nog wel nadelen aan emissieloze machines voor in de bouw. Zo is nog lang niet overal de juiste infrastructuur aanwezig om bijvoorbeeld elektrische wagens of accu’s op te laden. Om de bouw minder vervuilend te maken, zou het daarom helpen als die knelpunten worden weggenomen, schrijft het EIB.
Het kenniscentrum is pessimistischer over emissieloos zwaarder materieel, van boven de vijf ton. Voor deze machines die veelal op diesel werken zijn er nog amper alternatieven die geen vervuilende gassen uitstoten. Grote fabrikanten zijn nog huiverig om daarin te investeren, dus zijn ze zo duur dat lagere verbruikskosten daar nooit tegenop wegen.
Het EIB pleit ervoor om via subsidies en voorbeeldprojecten emissieloos bouwen aan te jagen. Ook het afvangen van broeikasgassen is een mogelijkheid.
Verder merkt het instituut op dat veel mobiele werktuigen in de bouw tegen 2030, wanneer de bouw de helft minder moet uitstoten dan in 1990, aan vervanging toe zijn. Het zou daarom logisch zijn om het huidige wagenpark nog tot die tijd te gebruiken en vervolgens in te ruilen voor emissieloze oplossingen, en niet vervroegd af te schrijven.
(ANP)