Wereldhandel heel even terug van weggeweest

wereldhandel herstel
Daarna zakt de handel weer in door de tweede coronagolf. Dat terwijl de activiteiten nog lang niet terug zijn op het oude niveau.

De wereldwijde handel in goederen heeft in het derde kwartaal sterk herstel getoond van de zware krimp in het tweede kwartaal. De bedrijvigheid steeg met meer dan elf procent in het derde kwartaal.

Dit na een krimp van 12,7 procent in het tweede kwartaal. Dit meldt. Dat maakte de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bekend. Die krimp is wel wat minder sterk dan gedacht, want eerder was een min van 14,3 procent berekend. Het handelsvolume is in het derde kwartaal overigens nog niet volledig hersteld van corona. Er vond 5,6 procent minder handel plaats. Over het hele jaar is de handel 8,2 procent lager dan vorig jaar.

In de grote industrielanden van Noord-Amerika, Europa en Azië trok de handel het sterkst aan, aldus de WTO. In Europa en Noord-Amerika was dat vooral te danken aan de versoepeling van lockdownmaatregelen en grote steunpakketten van overheden.

De WTO zegt dat voorlopige cijfers voor oktober weer op een afzwakkende handelsgroei wijzen ten opzichte van september. Dit komt door nieuwe lockdownmaatregelen tegen de tweede coronagolf, met name in Europa.

(ANP)