Wendbaar en weerbaar naar post-corona

Overheidscontrol ziet in veerkracht het coronavaccin voor de economie: bewegen in plaats van bezuinigen.

Een serie blogs over control.

De inkt van de troonrede is nauwelijks opgedroogd en de kruitdampen van de miljoenennota dalen langzaam op ons neer. Terwijl we in de grootste crisis sinds WOII zitten, trekt het kabinet haar plan. Drie steunoperaties ter waarde van 62,5 miljard euro, garanties afgegeven van 60 miljard euro, en een nog grotere schade wegens het missen van inkomsten door het verlies van banen, bedrijven en faillissementen. Wopke Hoekstra doet niet kinderachtig en investeert fors om de crisis te lijf te gaan. Hoe gaan we dit in hemelsnaam terugbetalen?

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance.

Simpel antwoord: voorlopig niet. In de vorige crisis begon het kabinet vrijwel direct met bezuinigingen die volgens vele economen hebben geleid tot een langere duur en diepte van die malaise. Dat was ook een ander soort recessie omdat die veroorzaakt werd door fundamentele fouten in onze economische structuur, De huidige ellende wordt veroorzaakt door een Zwarte Zwaan die maar weinigen zagen aankomen: Covid-19. Als gevolg van de Lockdown, hoe intelligent ook, vielen vele sectoren van de economie volledig of gedeeltelijk stil. En de consument bleef noodgedwongen op haar geld zitten. De cashpositie van particulieren is in jaren niet zo positief geweest.

Vaccin voor de economie

Onze minister van financiën heeft daarom een andere aanpak voorgesteld: stimuleer bestedingen, slinger de economie aan met extra investeringen, en help ondertussen die ondernemers en werknemers die de grootste klappen van Corona hebben gekregen. Biddend om een vaccin die ons weer uit deze deplorabele situatie moet halen.

Gelukkig verwacht ook Bill Gates, de op twee na rijkste man ter wereld en weldoener, ondersteuner van wereldwijde gezondheidszorg, armoedebestrijding en duurzaamheid, dat er binnenkort een succesvolle bestrijding van het virus kan worden opgestart: begin volgend jaar!

Lichtpuntje aan de horizon

Aan ons om onze voorlopige conclusies te trekken. Adviezen gaan in de richting van veerkracht: de fusie tussen wendbaarheid en weerbaarheid. Meer doen met eigen vermogen en het inbouwen van buffers in onze processen en supply chain. De wendbaarheid moet komen van onze creatieve ingevingen: nieuwe verrassende verdienmodellen, duurzame oplossingen, alternatieve aanwending van onze huidige productiemiddelen.

Dankzij de rijksbegroting voor 2021 kunnen we in Nederland al uitzien naar de lichtpuntjes, die ons door een zware winter heen gaan helpen. Het ergste moet nog komen, maar er is al een flauwe gloed van herstel aan de horizon. Ondertussen: houdt afstand, was je handen zeer regelmatig, en probeer grote drukte te vermijden. Stop met navelstaren en verdiep niet je depressie door afwachtend gedrag. Winter is coming, maar daarachter ruiken we de lente al.

Overheidscontrol, ook Control 3.0

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen