‘Wellicht gaan er meer energiebedrijven failliet’

Schaarste aan gas wordt chronisch omdat alles naar China gaat.

Ondanks dat de gasprijs de afgelopen weken fors is gedaald en vrijdag voor het eerst sinds lange tijd weer onder de 50 euro per megawattuur zakte, waarschuwt Martijn Snoep dat de tijd van goedkoop gas niet meer terugkeert. Snoep is voorzitter van de Autoriteit Consument en Markt (ACM)

“Laat dalende gasprijzen ons niet in slaap sussen”, zegt Snoep in een interview met De Telegraaf . “De tijd van goedkoop gas komt niet meer terug. Wij houden er rekening mee dat er geen gas meer uit Rusland en Groningen komt, en dat we niet meer gas uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk krijgen. En dat lng straks in grotere mate naar China gaat.”

Een aantal energiebedrijven ging de afgelopen tijd failliet en er zijn volgens Snoep maatregelen genomen om te voorkomen dat nog meer stroomleveranciers omvallen. “We zitten er inmiddels veel dichter bovenop om te zien of ze voldoende vlees op de botten hebben om faillissementen te voorkomen. Waar we zorgen hebben, dwingen we ze om hun buffers aan te vullen. Ook de toelatingseisen zijn aangescherpt. We hebben nu meer energiebedrijven die tegen een stootje kunnen.”

Ondanks dat het in zijn ogen nu goed gaat, kan hij nieuwe faillissementen niet uitsluiten. “Wij willen daarom een apart fonds voor slachtoffers, mocht er een faillissement komen. Zeker mensen met een krappe beurs kunnen, als een paar maanden voorschot wegvalt, flink in de problemen komen. Ik pleit daarom voor een noodfonds dat de reisbranche en de banken al kennen. Je krijgt dan in ieder geval je geld terug.”

Snoep is niet de enige die waarschuwt voor een nieuwe energiecrisis. De topman van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), Fatih Birol, waarschuwt voor mogelijke energietekorten komende winter. Dat komt volgens hem omdat er weinig nieuw vloeibaar gemaakt aardgas (lng) op de markt komt, terwijl het verbruik in China dit jaar stijgt.

Hij stelt dat Europa deze winter geluk heeft gehad vanwege het milde weer, waardoor er minder vraag was naar gas. Daarnaast was er ook minder vraag vanuit China als gevolg van een afgezwakte economie. Dat is voor het eerst in veertig jaar.

“Voor deze winter kunnen we stellen dat er geen problemen meer zijn. Als er geen verrassingen op het laatste moment opduiken zouden we er goed doorheen moeten komen. Maar de vraag is, wat gebeurt er volgende winter”, zegt Birol tegen persbureau Reuters. Volgens hem is er slechts een klein economische herstel in China nodig om te zorgen voor een enorme extra vraag naar gas.

Het mogelijke gastekort voor komende winter zal waarschijnlijk de prijzen weer opdrijven. De laatste maanden daalden de gasprijzen juist hard. Volgens Birol is het niet goed om nu ontspannen achterover te gaan leunen. De IEA-baas gaf vorige maand al aan dat sommige overheden in Europa te optimistisch zijn gestemd over de huidige situatie op de gasmarkt dankzij het milde winterweer. Het blijft volgens Birol belangrijk zo veel mogelijk gas te besparen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen