Welk Nederlands beursbedrijf ziet rentebetaling met 34% stijgen?

Rentelasten bedrijven

Beursgenoteerde bedrijven hebben het afgelopen boekjaar wereldwijd een recordbedrag aan rente betaald. In totaal bedroegen deze uitgaven maar liefst 458 miljard dollar, bijna een kwart meer dan het voorgaande jaar. Opvallend is dat Nederlandse bierbrouwer Heineken de rentekosten met bijna 34 procent zag stijgen. Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Corporate Index van vermogensbeheerder Janus Henderson. Daarover schrijft het ANP.

  • Wereldwijde rente-uitgaven stijgen tot recordhoogte.
  • Nederlandse bedrijven, waaronder Heineken, ervaren aanzienlijke rentestijgingen.
  • Naast rentestanden spelen ook leningen en overnames een rol in de rentelasten.

Hoewel centrale banken momenteel de rentetarieven geleidelijk verlagen, hebben veel bedrijven nog steeds oudere langlopende leningen uitstaan tegen een hogere rente. Daarom wordt verwacht dat de rentelasten dit jaar bij de meeste ondernemingen zullen blijven stijgen, aldus Janus Henderson. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Tim Winstone, portefeuillebeheerder van het credit team bij Janus Henderson, benadrukt dat de scherpe stijging van de rente-uitgaven een keerpunt markeert in de bedrijfsfinanciën. Hij wijst er echter op dat deze kosten vanuit een historisch lage basis komen, waardoor dit proces als een normalisatie kan worden beschouwd. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Naast de hogere rentestanden zijn er nog andere factoren die hebben bijgedragen aan de stijgende rentelasten bij beursgenoteerde bedrijven. Een belangrijke oorzaak is de toename van leningen, vooral in de gezondheidszorg. Zo noemt Janus Henderson de overname van Seagen door Pfizer voor maar liefst 43 miljard dollar als een voorbeeld van deze trend.

Gerelateerde artikelen