De First Republic Bank lijkt reddeloos verloren
De kans dat de First Republic Bank bezwijkt is groter dan de kans op redding. De regionale bank zag dinsdag al bijna de helft van zijn beurswaarde verdampen na een tegenvallend kwartaalbericht. Van de 23 miljard dollar beurswaarde eind januari, was er gisteren nog amper 660 miljoen dollar over. Het zakenblad The Economist heeft de First Republic Bank tot zombiebank verklaard. De overheid zou weinig trek hebben om alweer een bank te redden.
Woensdag legde de beurs de handel in het aandeel meerdere keren stil en verloor de bank nog eens bijna dertig procent. Daarna veerde de koers een beetje op, maar veel meer dan een zogenaamde ‘dead cat bounce’ zien de financiële analisten daar niet in.
Het businessmodel van de bank is kapot
Door de oplopende rente lijkt het businessmodel van de regionale Amerikaanse bank kapot te zijn. De First Republic Bank leende geld met flinterdunne marges aan rijke klanten, in de hoop dat die daarna hun spaarcenten bij de bank zouden onderbrengen. Dit model werkte toen de rente laag was, maar stort in nu de rente in de VS oploopt. De portefeuille hypotheken met minieme winstmarges wordt alsmaar minder waard.
Als extra tegenvaller zag de First Republic Bank hoe rijke rekeninghouders hun geld weghaalden. Dit omdat alle tegoeden boven het kwart miljoen niet verzekerd zijn via een depositogarantie. Daarom parkeren rekeninghouders hun geld liever bij grote, veilige banken. Vorig kwartaal haalden ze voor honderd miljard weg bij de First Republic Bank. De bank moet zich nu elke dag opnieuw financieren op de kortetermijnmarkt tegen veel hogere marktrentes. Winst zit er de komende jaren niet meer in.
Ontslagen, bezit verkopen en hopen op een overname
Om kosten te besparen gaat First Republic Bank tot een kwart van het personeel ontslaan en wil de bank bezittingen verkopen om de balans te versterken, werd onlangs aangekondigd. De First Republic Bank hoopt overgenomen te worden door een of meerdere van de elf andere regionale banken. Zij gaven hun collega vorige maand nog een miljardenlening. Voor nadere reddingsacties zijn overheidsgaranties nodig, maar het is twijfelachtig of die er gaan komen.