Weer een miljoenenboete voor Apple

Apple rijgt boetes aan elkaar alsof het kralen aan een ketting zijn.

Apple is nog maar net bekomen van de Franse boete vaan 372 euro, of de volgende bon is een feit. Een rechter in Brazilië heeft Apple donderdag een boete opgelegd van omgerekend 19,5 miljoen euro voor de verkoop van iPhones zonder een oplader. De Braziliaanse consumentenbond had het techbedrijf aangeklaagd om het ontbreken van de laders sinds 2020.

Vorige maand bepaalde de overheid van het het Zuid-Amerikaanse land dat het Amerikaanse bedrijf zonder de oplader een incompleet product levert en dat aankopen van de iPhone 12 en nieuwere modellen daarom moeten worden ontbonden. Apple werd toen gesommeerd een boete van omgerekend 2,4 miljoen euro te betalen, die losstaat van de strafsom die donderdag werd bepaald.

Bij de introductie van de iPhone 12 stopte Apple twee jaar geleden met het meeleveren van een adapter. Volgens Apple hadden zoveel mensen al een lader dat het beter voor het milieu was om geen adapter meer in het doosje te stoppen. De Braziliaanse autoriteiten verwierpen dat argument en stelden dat er geen bewijs is dat het meeleveren van een telefoonlader slechter voor het milieu is.

Apple is al wat langer beland in een boeteregen die nog niet voorbij is. Afgelopen voorjaar kreeg het bedrijf een boete van 50 miljoen euro van de ACM, de Nederlandse mededingingsautoriteit. Vanuit de EU zijn ook nog een paar boetes in aantocht.

(ANP)

Gerelateerde artikelen