Waterstofbank wellicht naar Limburg met drie miljard

Er is 400 miljard nodig om waterstofdoelen te halen in 2030.

De provincie Limburg heeft zich kandidaat gesteld voor de Europese waterstofbank. De Europese Unie wil zo’n bank nog voor het eind van het jaar in het leven roepen om de productie van hernieuwbare waterstof de komende jaren te verdubbelen. De provincie vraagt in een brief aan de regering om ondersteuning van de kandidatuur.

Producenten van duurzame waterstof kunnen komend najaar al meedingen naar een premie van de waterstofbank op hun productie van de komende jaren, zo is de bedoeling. Daarvoor is 800 miljoen euro vrijgemaakt in een Europees innovatiefonds.

De bank krijgt drie miljard euro in kas, heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie eerder al aangekondigd. Om de waterstofdoelen van de commissie te halen moet er tot 2030 naar schatting ongeveer 400 miljard in de ontluikende sector worden gestoken

De Europese Commissie heeft hoge verwachtingen van de klimaatneutrale brandstof, die fossiele energie kan vervangen waar elektriciteit dat nog niet kan. Maar dan moet er wel eerst een markt voor waterstof van de grond komen. Zolang waterstof nog een nicheproduct is, stappen potentiële klanten nog niet over en potentiële producenten nog niet in.

Volgens de provincie is Limburg een goede vestigingsplek voor de bank. De Europese waterstofbank moet immers direct toegang hebben tot experts die werken in onderwijs en onderzoeksinstellingen, aldus de provincie in een toelichting. Ook moet de waterstofbank toegang hebben tot start-ups en gevestigde bedrijven die nu al investeren in opschaling en grootschalige (groene) waterstofprojecten.

De EU wil een einde maken aan de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen, en waterstof is daartoe een van de oplossingen. Bovendien helpt waterstof om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken.

(ANP)