Waterramp Limburg, Duitsland en België kostte 46 miljard

Waterramp Limburg, Duitsland en België kostte 46 miljard
Vooral in Duitsland werd veel van de schade niet gedekt door de verzekering.

Met een schadelast van 46 miljard euro behoort de extreme wateroverlast van afgelopen zomer in Limburg, België en het westen van Duitsland tot de duurste natuurramp ooit in Europa. Wereldwijd komt het jaar 2021 op de vierde plaats ooit qua financiële schade door bijvoorbeeld bosbranden, aardbevingen en stormen.

Dit maakte de Duitse herverzekeraar Munich Re bekend. Een relatief klein deel van de miljardenschade werd vergoed door verzekeraars. Dat komt volgens Munich Re omdat verzekeringen tegen overstromingen in Duitsland niet zo gewoon zijn. Veel onverzekerde wegen liepen schade op. De overheid kwam met steun voor gedupeerden, zowel in Duitsland als in Nederland.

De wereldwijde schade door natuurrampen bedroeg ongeveer 250 miljard euro, aldus Munich Re. Het grootste deel van die schadepost ontstond in de VS, met orkaan Ida in het zuiden als duurste ramp. Ook extreme kou en tornado’s richtten veel schade aan in het land.

Het duurste jaar ooit wat natuurrampen betreft was 2011. Dat kwam door zware aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland. De wereldwijde schade was toen meer dan 300 miljard euro.