Wat is een levered bèta?

De waargenomen bèta is een equity bèta of levered bèta. Door meer gebruik te maken van schulden vergroot de volatiliteit van de cashflow voor de aandeelhouders.

Voor een goede vergelijking moeten de bèta’s worden gecorrigeerd voor de ondernemingsstructuur. Hiervoor wordt de bèta becijferd als ware de onderneming geheel met eigen vermogen gefinancierd. Dit is de asset bèta of unlevered bèta. Als voor een waardering de bèta wordt gehanteerd van vergelijkbare (beursgenoteerde) ondernemingen dan zullen deze levered bèta’s allereerst moeten worden omgezet in unlevered bèta’s. Bijvoorbeeld door een gewogen middeling wordt hiervan de bèta afgeleid die gehanteerd kan worden voor de waardering. Deze unlevered bèta moet vervolgens, rekening houdend met de gewenste vermogensstructuur van de onderneming, weer worden omgezet in een levered bèta.

__________________________________________________________________________
Vergroot uw kennis met opleidingen van topniveau
Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen in uw vakgebied? Vindt u het cruciaal dat uw kennis en vaardigheden op peil zijn? Vergroot nu uw kennis met opleidingen van topniveau. Volg een van de opleidingen van Alex van Groningen. Opleidingen voor accountants en financials die hun kennis en vaardigheden willen en moeten vergroten. Bekijk het gehele cursusoverzicht.
__________________________________________________________________________