Wat doet een rentestap Fed doorgaans voor markt bedrijfsfinancieringen?

Rentestap FED dwingt tot herzien financieringsstrategie

Later vandaag zal de Amerikaanse Centrale bank de belangrijkste rente waarschijnlijk wijzigen. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief voor het eerst sinds 2020 gaat verlagen. Met de lagere leenkosten wil de Fed de economie ondersteunen, nu de inflatie onder controle lijkt. Bedrijven en consumenten kunnen daardoor goedkoper geld lenen voor investeringen of aankopen.

De meest recente rentewijziging van de Federal Reserve (Fed) in het verleden, had gevolgen voor de markt voor bedrijfsfinancieringen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Op 26 juli 2023 verhoogde de Fed voor het laatst de basisrente tot 5,25% – 5,50%, het hoogste niveau sinds 2001. Verwacht wordt dat de rentebepalende bank later vandaag de rente verder zal verhogen. De renteverhoging had in het verleden directe gevolgen voor bedrijven in de VS;

Hogere leenkosten: Bedrijven die leningen willen afsluiten of bestaande schulden willen herfinancieren, worden geconfronteerd met hogere rentelasten. Dit kan investeringen afremmen en de winstgevendheid onder druk zetten.

Selectievere kredietverstrekking: Banken worden voorzichtiger met het verstrekken van leningen, wat kan leiden tot strengere voorwaarden voor bedrijfskredieten.

Heroverweging van kapitaalstructuur: Bedrijven kunnen hun financieringsmix heroverwegen, mogelijk met een verschuiving naar meer eigen vermogen in plaats van schuld. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gevolgen voor Europese bedrijfsfinancieringen

Hoewel de Fed-beslissing primair de Amerikaanse economie beïnvloedt, zijn er ook indirecte effecten op Europese bedrijfsfinancieringen:

  • Wisselkoerseffecten: De hogere rente in de VS kan leiden tot een sterkere dollar ten opzichte van de euro. Dit beïnvloedt de concurrentiepositie van Europese bedrijven op de Amerikaanse markt.
  • Kapitaalstromen: Hogere rendementen in de VS kunnen kapitaal aantrekken, wat de beschikbaarheid van financiering in Europa kan beïnvloeden en mogelijk tot hogere rentetarieven kan leiden.
  • Druk op de ECB: De Fed-beslissing kan druk uitoefenen op de Europese Centrale Bank om haar beleid aan te passen, wat gevolgen heeft voor de financieringsvoorwaarden van Europese bedrijven.

Toekomstverwachtingen

Ondanks de recente verhogingen, beginnen de argumenten voor een renteverlaging sterker te worden, aldus een vastgoedwebsite. Economen verwachten dat de ECB de komende anderhalf jaar de rentetarieven aanzienlijk zal verlagen, met mogelijk tot zes renteverlagingen tot eind 2025. Deze kunnen aanleiding voor bedrijven zijn om de financiële strategie te herzien:

  • Herfinanciering van bestaande schulden tegen potentieel lagere toekomstige rentes.
  • Overwegen om geplande investeringen naar voren te halen om te profiteren van de huidige financieringsvoorwaarden.
  • Optimaliseren van liquiditeitsbeheer en kapitaalstructuur in anticipatie op veranderende marktomstandigheden.

Het is echter belangrijk op te merken dat de economische situaties in de VS en de EU uiteenlopen, wat kan leiden tot verschillen in monetair beleid en de daaruit voortvloeiende effecten op bedrijfsfinancieringen Bedrijven en investeerders zullen de komende maanden nauwlettend de signalen van zowel de Fed als de ECB in de gaten houden om hun financieringsstrategieën optimaal af te stemmen op de veranderende economische omstandigheden.

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.
Gerelateerde artikelen