Wat doe je eigenlijk nog als CFO?

"Hoeveel onzin wordt er over ons uitgestort?" Antje Kuilboer-Noorman op de Leadership in Finance Summit 2019.

Enthousiaste reacties op de lezing van Antje Kuilboer-Noorman tijdens de ontbijtsessie van Leadership in Finance Summit. Deze alleskunner, zoals Martise Leemhuis – Community Manager Controllers Netwerk van Alex van Groningen BV – haar kort en bondig introduceerde, wist de aanwezige financials te bekoren met haar omschrijving van de 'digital boardroom' en andere modewoorden.

“Geweldig, het motto van vandaag, cut the crap”, aldus Kuilboer-Noorman. “Want hoeveel onzin wordt er over ons uitgestort met al die software applicaties en portals. Ik hoor soms termen… Trusted data discovery, design thinking, digital boardroom, om er maar een paar te noemen. En wat data analytics betreft, dat is toch 'gewoon' het analyseren van gegevens, iets wat controllers al jarenlang doen? Is design thinking niet het probleem definiëren en vervolgens naar een oplossing zoeken?”

Cynisch

Antje Kuilboer-Noorman is jurist, econoom, strategisch bedrijfsadviseur en commissaris. Ze steekt de draak met een blog van een grote aanbieder van software. Waarin wollige taal wordt geuit als 'In de digital boardroom komt alles gestructureerd samen'. En: 'Dankzij een vorm van storytelling is het nu mogelijk vooruit te kijken'. Vanuit de zaal wordt cynisch gezegd: “Wat doe je eigenlijk nog als CFO?”

Nou heel veel, is de overtuiging van Kuilboer-Noorman. Toen, nu en straks. “Want kunnen we op basis van de vluchtigheid van real data eigenlijk wel beslissingen nemen?” Verantwoording afleggen over het verleden is nodig, net als de menselijke analyse. Dat maakt de rol van CFO zo belangrijk.

Debat in auto

“Wat is het doel van onze organisatie, wat is het hart van onze organisatie, wat is nou eigenlijk onze ambitie? Om die vragen gaat het toch vaak, daarover moet worden gesproken”, zegt Antje Kuilboer-Noorman.

Onlangs hoorde ze mee met een 'debat' op de achterbank van de auto, toen ze met haar echtgenoot op weg was naar een etentje. Het ging over schone energie, over de 24-uurs economie, over auto- en wifiloze zondagen… Er werden heftige termen gebruikt.
“Onze dochter van 9 en zoon van 11 zaten op de achterbank”, vertelt ze haar gehoor. “Onze jonge generatie is heel erg betrokken, veel wereldser dan wij dat destijds waren.”

Over boardroom dynamics: “Je moet elkaar wel blijven begrijpen, als partijen in die boardroom. Daar moet je tijd voor vrij maken.”

Enige vrouw

Zelf kwam Kuilboer-Noorman al relatief jong in de Raad van Commissarissen van een organisatie met publieke achtergrond. Ze was net 40 jaar en de enige vrouw tussen acht mannen in de RvC. Er was twintig jaar verschil in leeftijd, maar ook verschil in de wijze van gesprek voeren. 'Die anderen' hadden het vaak over de prestaties van de CEO, terwijl zij het gedrag van diezelfde bestuursvoorzitter benoemde.

Over de oude manier van toezicht en de nieuwe vorm daarvan: “Meer betrokkenheid van de RvC, je als commissaris vaker laten zien. Maar dat geeft ook onrust. Zo vond ik het eens belangrijk om te gaan lunchen met de CFO van de organisatie waar ik commissaris was.Ik liet dat aan de algemeen directeur weten en de CEO vond het een prima idee. Maar vervolgens kreeg ik op mijn kop van mijn collega's in de RvC. 'Dat was toch echt niet de bedoeling!' Het ging allemaal om vertrouwen. 'Want wat zou ik allemaal bespreken?' Het mondde uit in een standje.”

Waardecreatie

Technologie mag heel wat meebrengen, maar vaak gaat het volgens haar om oude wijn in nieuwe zakken. Meer tijd voor het bespreken van de substantiële werkelijkheid vindt Kuilboer-Noorman zeker zo belangrijk. Bijvoorbeeld over diversiteit en langetermijn waardecreatie.

Uit de zaal komt de vraag of zij de CFO als copiloot van de CEO ziet, of hem dan wel haar juist de rol van regisseur in de verkeerstoren toedicht. “Finance people zijn eigenlijk altijd het geweten bij het binnen de lijnen houden van al te wilde plannen”, luidt het antwoord. Vlieg je mee of kijk je van boven of de organisatie het goed en correct doet? De CFO is historisch gezien ook de baas van IT, is als een schatbewaarder.”

Hoe de geplande lunch afliep tussen de commissaris en de CFO afliep, wil iemand uit de zaal weten. “Nou, heel prettig”, is de reactie van Antje Kuilboer-Noorman. “Ik was de enige dame in de RVC, zij de enige dame in de RvB. We herhalen onze afspraak jaarlijks, we kunnen 1:1 sparren.”

Overigens heeft haar jonge, vrouwelijke inbreng in die RvC geholpen. Van negen leden telt deze nu nog vijf commissarissen. “Over innoveren gesproken.”

Alle verhalen van de Leadership in Finance Summit 2019 voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen