Warmtebedrijven mogen prijzen niet zomaar verhogen

ACM houdt inde gaten of leveranciers verhogingen kunnen verantwoorden.

Hoewel de maximumprijs die warmteleveranciers bij klanten in rekening mogen brengen flink omhooggaat, is het niet de bedoeling dat bedrijven hun prijzen ook automatisch zover verhogen.

Die waarschuwing heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de warmteleveranciers meegegeven. Ze moeten een goede reden hebben om hun tarieven te verhogen.

De maximale tarieven voor warmte moeten door de ACM op een voorgeschreven manier worden berekend, aan de hand van de gasprijs. Omdat gas momenteel heel duur is, gaat het maximumtarief voor warmte komend jaar met 67 procent omhoog.

Wat de ACM betreft verhogen leveranciers hun tarieven niet meer dan nodig is om de gestegen kosten te dekken. De waakhond wil ook van de bedrijven weten hoe zij hun nieuwe tarieven hebben berekend en verder onderzoek doen als er aanwijzingen zijn dat zij hun machtspositie hebben misbruikt.

Er klinken al langer pleidooien om de warmtetarieven los te koppelen van de gasprijzen. Dat moet in een nieuwe warmtewet gebeuren, maar dat duurt nog wel even. Zo stijgt de belasting op gas de komende jaren en worden ook gebruikers van warmtenetten daardoor getroffen

Overigens is ook branchevereniging Energie-Nederland voorstander van een andere rekenmethode voor de tarieven. Net als de ACM wil Energie-Nederland dat de tarieven gebaseerd worden op de kosten die warmteleveranciers daadwerkelijk maken.