Waarom flitsbezorgers het niet gaan redden

De omzet is teruggelopen met de factor 20 sinds alles weer openging.

Nu alle winkels en restaurants weer open zijn stagneert de groei van de flitsbezorgers die de boodschappen razendsnel thuisbrengen bij consumenten. Dit concludeert ABN AMRO op basis van pintransacties.

Volgens de bank hebben de bezorgdiensten Gorillas, Getir, Zapp en Flink sinds de tweede helft van vorig jaar hun omzet met een factor 20 zien exploderen. Dat is mede het gevolg van de lockdowns.

De bestedingen “explodeerden” in de tweede helft van vorig jaar met als hoogtepunt de maanden januari tot en met maart van dit jaar toen Nederland in lockdown was. “Sinds april stagneert de groei in de totale pinuitgaven aan de vier flitsbezorgers”, stellen de onderzoekers van ABN.

De flitsbezorgers hebben het ook moeilijker omdat ze de laatste maanden negatief in het nieuws zijn geweest. “Veel is te doen over de overlast die koeriers en de bijbehorende darkstores in de stad veroorzaken”, zegt de bank. Darkstores zijn kleine lokale distributiecentra van flitsbezorgers, vaak met afgeplakte ramen. Gemeenten als Amsterdam en Rotterdam willen darkstores gaan verbieden in het stadscentrum.

 

Gerelateerde artikelen