Waarom financial control een slimme tweede stap is

Nadenkend over hun carrièrepad zien jonge financials de functie van financial controller nogal eens over het hoofd. Toch blijkt deze rol in de praktijk vaa

Als finance talent kun je veel kanten op. Na het behalen van je Master-diploma en bijvoorbeeld een aantal jaar werkervaring in de Big 4 wordt vaak gedacht aan een rol in financial planning & analysis, business control, of bijvoorbeeld een functie als commercial controller. Een tussenstap als financial controller staat vaak niet op de radar, maar blijkt in de praktijk zeer waardevol voor senior finance posities. 

Joanne Laseur, Recruitment Consultant bij Robert Walters, licht toe: “Het ideale profiel voor de rol van CFO is de finance professional die op functies heeft gewerkt in zowel accounting, financial control als business control. Als je verantwoordelijk wil zijn voor de gehele finance kolom, dan zijn een aantal skills die je als financial controller opdoet eigenlijk onmisbaar.”
 
Je vergaart essentiële kennis voor succesvolle vervolgstappen
Ervaring in de functie van financial controller biedt je een solide basis voor een interessante vervolgstap, maar ook voor je carrière op de langere termijn. Accounting en reporting skills zijn namelijk sleutelcompetenties voor het bekleden van senior finance posities. Het leggen van een stevige fundering binnen deze vakgebieden is nodig om later in je carrière een sparringpartner op niveau te kunnen zijn. 

Laseur: “In een accountancy rol heb je bijvoorbeeld alleen de controle van de jaarrekeningen gedaan, maar je hebt ze niet zelf opgesteld. Of je nu strategisch business parter of manager reporting & consolidation wil worden; de basiskennis die je opdoet als financial controller is essentieel.”
 
Je speelt een onmisbare rol binnen de organisatie
De juistheid, volledigheid en tijdigheid van financiële informatie is de levensader van iedere organisatie. De wereld binnen finance verandert; analyses worden steeds diepgaander, en de benodigde data dus steeds uitgebreider. Als financial controller ben je als de verstrekker van deze informatie dus een belangrijke speler. Jij zorgt ervoor dat de informatie waarmee business control aan de slag gaat kwalitatief van hoog niveau is.
 
Je bent de schakel tussen accounting en de rest van de organisatie
Je hebt als financial controller een belangrijke schakelfunctie; je bent de business partner voor zowel accounting als voor de rest van de organisatie. Dit maakt jou een belangrijke sparringspartner voor zaken die gaan over business control, maar ook zal men vragen om jouw input op het gebied van accounting of tax. Je kijkt kritisch naar de inrichting van processen en welke systemen nodig zijn om efficiënt te kunnen werken. Laseur: “Als je een pro-actieve houding aanneemt dan kun je als financial controller dus ook project management ervaring opdoen. Je kunt kansen voor verbeteringen signaleren, en de rol van change manager op je nemen.”
 
Je bent zeer gewild!
Als financial controller doe je niet alleen essentiële ervaring op als financial, je hebt ook meteen een veelgevraagd profiel op de arbeidsmarkt. Eenmaal binnen bij een organisatie kun je intern vaak de overstap maken naar een functie in bijvoorbeeld business control, maar ook extern liggen er volop mogelijkheden op je te wachten. Dat maakt het een tactische zet voor de rest van je carrière.

Gerelateerde artikelen