Waarom Coinbase ook in het VK een boete krijgt

Het cryptobedrijf krijgt ook in Nederland en de VS waakhonden achter zich aan.

De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB). Een jaar geleden klaagde de Amerikaanse toezichthouder SEC ook al Coinbase aan, wegens meerdere overtredingen.

Coinbase is naar eigen zeggen het grootste beursgenoteerde cryptobedrijf ter wereld. Volgens de Britse waakhond FCA had het bedrijf CB Payments Limited (CBPL), dat deel uitmaakt van Coinbase, diensten aangeboden aan circa 13.000 klanten met een ‘hoog risico’. Coinbase sloot in 2020 een vrijwillige overeenkomst met de FCA om dit soort klanten voortaan buiten de deur te houden.

(tekst loopt door onder het blok)

Europese wetgeving moet een einde maken aan louche praktijken in de cryptosector. Het gaat om de wet Mica(Markets in Crypto Assets Regulation), die consumenten meer bescherming moet bieden zonder het innovatieve karakter van de sector te beknotten. Cryptodienstverleners vallen vanaf het moment dat de nieuwe wet ingaat onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij moeten een vergunning hebben voor het eind van het jaar. Wie al een registratie heeft van DNB (De Nederlandsche Bank) krijgt zes maanden extra tijd. Zonder vergunning is het aanbieden van cryptodiensten verboden.

CBPL biedt geen cryptotransacties aan, maar fungeert als tussenschakel voor klanten die handelen via andere entiteiten binnen de Coinbase Group. Het is de eerste keer dat de Britse toezichthouder, die worstelt met de controle op witwaspraktijken in digitale valuta, hiervoor een boete uitdeelt.

DNB legde vorig jaar een boete van ruim 3,3 miljoen euro op aan Coinbase omdat het bedrijf in Nederland actief was zonder een wettelijk vereiste registratie. Coinbase is nog steeds actief in Nederland.

Amerikaanse waakhond SEC pakt Coinbase aan

Gerelateerde artikelen