Verzekeraar op de bon die lak had aan regels

CAK Dordrecht moet 2,5 miljoen betalen om misleiding van klanten.

CAK Dordrecht, bekend van verzekeringen onder de labels Promovendum en Besured, is voor 2,5 miljoen euro beboet door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wegens niet-integere praktijken. Volgens de toezichthouder heeft het bedrijf onder meer geprobeerd klanten te misleiden door verzekeringsvoorwaarden onopvallend tussentijds aan te passen. CAK Dordrecht sjoemelde daarnaast met klantreviews.

De AFM spreekt van een “opeenstapeling van overtredingen”, waarmee het bedrijf meer dan drie jaar lang structureel de wet heeft overtreden. De informatie aan klanten was tussen april 2018 en mei 2021 “op belangrijke punten onduidelijk, onjuist en misleidend”, stelt de financiële waakhond.

Een forse verhoging van de premie voor een autoverzekering werd bijvoorbeeld bewust vaag gecommuniceerd, legt de AFM uit. Zo hoopte CAK Dordrecht volgens de toezichthouder dat zo min mogelijk klanten de verzekering zouden opzeggen. Bij een inboedelverzekering van Promovendum merkte de AFM dat het bedrijf heel andere indexeringspercentages in de voorwaarden had staan dan het in de praktijk hanteerde.

Het gesjoemel met klantreviews gebeurde bijvoorbeeld door negatieve beoordelingen minder prominent te plaatsen. Ook was CAK Dordrecht volgens de AFM niet transparant over de manier waarop het klanttevredenheidscijfer werd berekend. De toezichthouder heeft ook aanmerkingen op de communicatie van CAK Dordrecht met klanten en merkt verder op dat het bedrijf zijn beloningsbeleid niet publiceerde in jaarverslagen en op de website, terwijl dit wel had gemoeten.

(ANP)