‘Amerika stort eind dit jaar in een recessie’

Winkelverkopen, productie, vertrouwen, in de VS stort alles in.

Eind dit jaar stort de VS in een flinke recessie. Dat voorspelt kredietverzekeraar Allianz. “Amerika ging dit jaar nog goed uit de startblokken. Maar van die hosannasfeer is maar weinig over. Te veel indicatoren laten een neergang zien”, zegt Johan Geeroms, risicodirecteur Benelux van Allianz Trade.

Hij wijst onder meer op de duikvlucht van de Amerikaanse benzineprijs, de dalende winkelverkopen en de terugval van de industriële productie. Het is volgens hem dan ook niet voor niks dat het ondernemersvertrouwen in de VS momenteel ongekend laag is. Onlangs meldde de Federal Reserve (FED) rekening te houden met een milde recessie in de grootste economie ter wereld, maar daar denkt Allianz duidelijk anders over.

Geeroms wijst ook op de extra kwetsbaarheid van vooral de kleinere Amerikaanse banken nu de prijzen van commercieel vastgoed dalen. “We zien een serieuze terugval in de vastgoedsector. De blootstelling van banken hieraan is groot. Dat voedt weer de twijfels over de kracht van de bancaire sector”, aldus Geeroms. Banken waren volgens hem al minder happig om krediet te verlenen en met een recessie in aantocht neemt dat alleen maar verder toe.

Het was vooral de arbeidsmarkt die de Amerikaanse economie het afgelopen jaar overeind hield. Door de inhaalvraag na de coronapandemie werden meer mensen aangenomen. Nu laat de arbeidsmarkt volgens Geeroms een normalisering en terugval zien, waardoor met name in de techsector al flinke ontslagrondes werden uitgevoerd. Die ontslagrondes zullen volgens hem nu ook op brede schaal gaan plaatsvinden.

Volgens Geeroms loopt de Amerikaanse centrale bank “achter de feiten aan” in haar voorspellingen. Hij wijst daarbij op de situatie in 2008. Ook toen behoorde volgens de Fed een milde recessie tot de mogelijkheden en gleed de economie even later in de diepste economische crisis van de afgelopen decennia.

De hele wereld zal de recessie in de VS voelen, waarschuwt Geeroms. Wel ziet hij ook een enkel lichtpuntje. De dollar zal volgens hem verder in waarde dalen als het economisch minder gaat. Energieprijzen en ook de prijzen van andere grondstoffen zijn in dollars genoteerd en dat is goed nieuws voor Europa. Wat voor Europa ook positief kan uitpakken is dat de Chinese economie verbetert.

(ANP)