VS wil toezicht op cryptomarkten fors opvoeren

Hoe cryptocurrencies ons geldsysteem gaan veranderen
Activa van klanten, transparantie en belangen lopen gevaar in de sector.

Cryptomarkten hebben meer gedegen toezicht nodig. Dat vindt althans de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, een aantal dagen na het instorten van cryptobeurs FTX.

“Het recente falen van een belangrijke cryptobeurs en de ongelukkige gevolgen die dit heeft gehad voor houders en investeerders van crypto’s tonen de noodzaak aan van effectiever toezicht op de markten voor digitale valuta,” zei Yellen in een verklaring. Ze noemde FTX niet bij naam.

Toezichthouders zetten het afgelopen jaar de risico’s in de cryptomarkten op een rijtje, waaronder “vermenging van activa van klanten, gebrek aan transparantie en belangenconflicten”. Deze gevaren waren volgens Yellen goed duidelijk bij de spanningen op de cryptomarkt afgelopen tijd.

Consumentenbescherming moet rigoureus worden gehandhaafd op cryptomarkten, aldus Yellen. Ze ziet ook een rol weggelegd voor de Amerikaanse federale overheid en het Congres die snel met aanvullende regels moeten komen. Hoewel de schade grotendeels binnen de cryptomarkten is gebleven, kunnen de banden met het traditionele financiële systeem “bredere zorgen over de financiële stabiliteit oproepen”, zei ze.

Yellens opmerkingen komen grotendeels overeen met de geuite zorgen die banktoezichthouders eerder hebben geuit in het Congres. Tijdens een tweedaagse verhoor werd wel aangegeven dat de gevolgen van het instorten van FTX en andere onrust op de cryptomarkten dit jaar beperkt zijn gebleven.

(ANP)