VS en Uk verhogen belasting voor bedrijven

Mondiale belastingdruk voor bedrijven halveerde bijna in veertig jaar.

De Amerikaanse regering wil de belastingdruk voor bedrijven opvoeren. Dat heeft de Amerikaanse centrale bankier, Janet Yellen, gezegd in het Huis van Afgevaardigden.

De Democratische president wil de bedrijfsbelasting optrekken van 21 procent nu naar 28 procent. “We zijn verwikkeld in een mondiale race richting lagere belastingen voor bedrijven, en daar hopen we een einde aan te maken”, aldus minister Yellen van financiën.

Tijdens de hoorzitting verdedigde minister Yellen de voorstellen voor belastingverhoging. Ze noemde de belastingen “eerlijk” en zouden helpen om investeringen in de Amerikaanse economie te financieren.

Wereldwijd is het gemiddelde belastingtarief voor bedrijven ongeveer 24 procent, vergeleken met meer dan 40 procent in 1980, aldus de Tax Foundation.

Eerder deze maand onthulde de Britse bondskanselier Rishi Sunak een plan om de belastingen op bedrijven te verhogen van 19 naar 25 procent in 2023 – de eerste verhoging sinds de jaren zeventig. Sunak wijst op de noodzaak om te betalen voor steun die bedrijven hebben gekregen tijdens de pandemie.