VS breidt zwarte lijst met Chinese bedrijven uit

Huawei op de zwarte lijst maar gevolg voor zakenpartners onduidelijk

De Verenigde Staten hebben meer Chinese bedrijven en individuen op de zwarte lijst gezet. Daarover schrijft het ANP. Deze stap kan gevolgen hebben voor bedrijven die zaken doen middels internationale handel en investeringen, met dezebedrijven.

  • VS zet opnieuw Chinese bedrijven op zwarte lijst
  • China veroordeelt Amerikaanse exportbeperkingen
  • Zwarte lijst groeit onder Biden’s regering.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft donderdagavond nieuwe Chinese bedrijven toegevoegd aan de zwarte lijst, waarmee het totale aantal bedrijven en individuen onder de regering-Biden stijgt naar 319.

Economische instrumenten voor buitenlands beleid

De verlenging van de zwarte lijst laat zien dat de VS steeds meer economische instrumenten inzet om buitenlandse beleidsdoelstellingen te bereiken, vooral vanwege toenemende bezorgdheid over nationale veiligheid. De zwarte lijst vormt een belangrijk wapen voor Washington om personen of organisaties in China te straffen op basis van nationale veiligheidsredenen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


De uitbereiding van de lijst van voormalig president Trump door huidig president Biden wordt door China gezien als een poging om de economische ontwikkeling te hinderen. Exportbeperkingen op Chinese bedrijven worden door het Chinese ministerie van Handel veroordeeld als ’typische economische dwang en eenzijdig pestgedrag’.

Nieuwste toevoegingen aan de zwarte lijst

Onlangs werden 23 bedrijven en organisaties uit China toegevoegd aan de zwarte lijst wegens vermeende mensenrechtenschendingen in Xinjiang, waar naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere minderheden vastgehouden worden. Bedrijven op de lijst mogen zonder vergunning geen zaken doen met Amerikaanse leveranciers. [Artikel gaat verder na de advertentie voor FM Dag 2024 voor hoger financieel personeel]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Reactie van China

China reageert negatief op deze maatregelen en noemt Biden’s stap ‘onredelijke onderdrukking’. Het ministerie van Economische Zaken in China zegt noodzakelijke stappen te overwegen om de belangen van Chinese bedrijven te beschermen.

Gevolgen voor financiële managers

Nederlandse bedrijven moeten controleren of de Chinese bedrijven partners zijn, met name in de VS en China. Zaken doen met een bedrijf op de zwarte lijst beperkt namelijk de zakelijke mogelijkheden en toegang tot technologieën voor getroffen Chinese bedrijven, wat impact kan hebben op investeringsbeslissingen en handelsrelaties.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Chinese bedrijven op de zwarte lijst

Enkele van de prominente Chinese bedrijven op de Amerikaanse zwarte lijst zijn Hikvision, ZTE, Huawei, China Mobile, China Telecom, Panda Electronics Group en Dahua Technology. Deze bedrijven worden beschuldigd van betrokkenheid bij industriële spionage, mensenrechtenschendingen of te nauwe banden met de Chinese overheid.

Gerelateerde artikelen