Vrouwen van Venus, mannen van Mars

"In het belang van de BV Nederland." Vivienne van Eijkelenborg op de Leadership in Finance Summit 2019.

Ze zat aan tafel met leden van het Koninklijk huis, was te gast in het torentje van Rutte, heeft haar eigen wijnranken in het Franse Reims… Vivienne van Eijkelenborg haalde de voorpagina’s van landelijke kranten toen ze in 1996 tot Zakenvrouw van het Jaar werd gekozen.

Haar pleidooi voor meer vrouwen aan de top is zeker niet een stokpaardje voor de eigenaar en CEO van Difrax. “Ik was altijd tegen een quotum, dat was naar mijn mening helemaal niet nodig. Maar nu ik wat ouder ben, denk ik daar toch anders over. Er moet een periode van gewenning komen als je het over instroom van vrouwen richting top hebt. Natuurlijk wil niemand een Excuus Truus zijn en moeten we altijd kiezen voor kwaliteit. Maar kijk naar de vrouwen die nu in de leiding van ons bedrijfsleven zitten, het kán dus, die hebben het écht allemaal doorlopen!”

In 1999 nam Vivienne het bedrijf van haar ouders over, er wachtte haar een enorme uitdaging. Difrax; eerst louter een handelsbedrijf, nu een onderneming met eigen producten en merken, met eigen mallen. “We hebben het bedrijf veel moderner gemaakt. Maar het was meer a struggle through the jungle, than a walk in the park”, zegt ze.

‘Aim high, think big, Shoot for the moon, even if you miss you'll land among the stars.’ Na het vertonen van filmpje met vallende pinguïns, zegt Eijkelenborg: “Zo voel ik me dus vaak binnen het ondernemerschap. Een pinguïn glijdt 10 x per dag omver, maar waggelt vervolgens rechtop door. Een leidraad in mijn wijze van ondernemerschap, van leiderschap.”  

Diversiteit in teams

Om het belang van de BV Nederland te dienen, spreekt ze over de noodzaak van diversiteit in teams. “Ik heb een keer een MT met alleen maar vrouwen gehad, dat werd dus een ramp, het werkte gewoon niet. Teams met diversiteit brengen uiteindelijk een beter resultaat. Maar hoe krijgen we toch meer vrouwen in de doorstroming? De weg naar de top is immers ook voor mannen moeilijk. Het gaat erom vrouwen gelijkwaardig door te laten stromen.”

Bijkomend probleem: vrouwen creëren een hoop mist. “Kan ik het wel? Een enkele tegenslag en ‘we doen het maar niet’… Vrouwen blijven vaak op de vide steken, gaan niet door naar de hoogste verdieping, willen gevráágd worden voor een functie en dat het liefste drie keer. Daar waar een man zichzelf al lang voor de job heeft opgegeven. Die comfortzone, daar vinden veel vrouwen het best lekker. Ze zitten niet in dat politieke spel.”
Waar mannen sterke leiders zijn, worden krachtige vrouwen vaak als bitch afgeserveerd. “Als ik iets zeg, ben ik die bitch. Dus stelde ik me vaak heel afwachtend op. Het is een enorme worsteling om je eigen kracht en stem te vinden.”

Mars en Venus

Om een voorbeeld te geven van het verschil tussen zelfverzekerdheid van mannen en vrouwen laat Vivienne van Eijkelenborg een filmpje zien met Louis van Gaal, nog voor het Nederlands elftal naar Brazilië afreist voor deelname aan het WK. “Is Oranje kansrijk?”, vraagt de bondscoach confronterend. Zijn gehoor blijft oorverdovend stil. De kansen van het elftal worden vooraf als nihil ingeschat. Maar Van Gaal ziet nog steeds kansen. Want hij gelooft in visie en structuur. “En dan vooral in mijn visie en in mijn structuur”, zegt hij.
Een voorbeeld van hoe mannen verschillen van vrouwen. Als die top al in zicht komt. “55 procent van de boards vindt diversiteit belangrijk. En 45 procent dus niet… Daar schrik ik van”, haalt Eijkelenborg onderzoek van Tilburg University aan.

Het schaap met de vijf poten? “Een man klust die 5e poot erbij, de vrouw is daar nog niet aan toe. We meten met twee maten. Daar moeten we ons bewust van worden. De vijver waarin vrouwen kunnen doorstromen, moet simpelweg groter. Om meer kansen te geven en vrouwen te tonen dat het kan. Zij die mee willen in die ratrace moeten we zoveel mogelijk ondersteunen.”

De Zakenvrouw van het Jaar 2016 haalt een NRC interview aan met de echtgenoot van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. “Lees het, je krijgt er buikpijn van. 80 procent van de mannen is succesvol dankzij de vrouw. En 80 procent van de vrouwen is succesvol ondanks de man. Femke is niet van mijn partij, maar met zo’n man als echtgenoot heb ik toch bewondering voor wat ze heeft bereikt.”

Vivienne toont een foto van drie in een kinderziekenhuis werkende glazenwassers, allemaal verkleed als spiderman. Tegenover de zaal vol financials: “Als zij het verschil kunnen maken, kunnen wij dat ook! In het belang van de BV Nederland.”

Alle verhalen van de Leadership in Finance Summit 2019 voor u op een rij gezet.