Vrees voor faillissement van kwakkelend Twitter

Sinds de overname verschrompelde de waarde en is de schuld torenhoog.

In financiële kringen wordt gevreesd dat Twitter kan bezwijken onder de grote verplichtingen. Onlangs betaalde het platform de eerste 300 miljoen dollar aan rente. Dit voor een lening van dertien miljard dollar die Elon Musk afsloot om Twitter over te kunnen nemen.

Zeven aandeelhouders hebben deze financiering beschikbaar gesteld voor de overname. Dat leidt tot een jaarlijkse rentebetaling van anderhalf miljard dollar, waarvan elke drie maanden een deel moet worden afgelost. Onder de schuldeisers zijn grote Amerikaanse banken als Morgan Stanley, Bank of America en Barclays. 

Of Twitter dit kan opbrengen zal erom spannen, zo analyseerde de Financial Times. Sinds de overname zou de waarde van het bedrijf zijn gedaald tot vijftien miljard dollar, bijna een derde van de koopsom van 44 miljard dollar. De kapitaalpositie is één miljard dollar. De omzet zou zijn teruggelopen met 40 procent ten opzichte van eind vorig jaar. De stijgende rente maakt het er niet gemakkelijker op.

Mocht Twitter er niet meer in slagen om de rente op te brengen, dan belandt het in een faillissement. De aandeelhouders kunnen dan fluiten naar hun investering.