Vraag naar financieel forensisch deskundigen stijgende

De vraag naar financieel forensisch deskundigen neemt toe, maar de criminaliteit op dat vlak zo mogelijk nog sneller.

Veel daarvan speelt zich af in bijvoorbeeld Afrika en Oost-Europa, maar recente voorbeelden van Imtech en SBM Offshore tonen aan dat het ook in Nederland bijzonder actueel is. Het is mede de oorzaak dat de Erasmus Universiteit Rotterdam op 11 september met een tweede post-doctorale Executive Program Financieel Forensisch Deskundige van start gaat.
“Het begrip financieel economische criminaliteit is een verzamelbegrip voor fraude, witwassen, corruptie en financiering van terrorisme”, aldus opleidingsdirecteur professor dr. Peter Diekman RA. “De schade hierdoor wordt momenteel wereldwijd geschat op ruim vierduizend miljard dollar. Zo werd bijvoorbeeld in februari van dit jaar in een rapport van de Kaspersky Lab groep bekend gemaakt dat een onbekende groep cybercriminelen sinds 2013 met ‘spear phishing’ zo’n 1 miljard dollar van banken in met name Oost-Europa heeft buit gemaakt. Hierbij werd via ‘echt’ lijkende emails binnengedrongen in banksystemen en steeds 10.000 dollar ontvreemd. Banken stellen vaak pas onderzoeken in bij bedragen die daarboven liggen.”
Bestuurdersaansprakelijkheid
“Maar ook dichter bij huis is het raak”, vervolgt Diekman. “SBM offshore betaalde recent een schikking van 240 miljoen dollar voor corruptie. En kijk naar de fraude bij Imtech Duitsland. Imtech had geen compliancefunctie en geen internal audit afdeling. Te duur, te omslachtig, te veel lastige vragen… zie het resultaat. Of sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid of van wanprestatie is nu ook een juridische vraag die om antwoord vraagt.”
Financieel forensisch onderzoek
Diekman: “De complexiteit van financieel forensisch onderzoek zit hem in het feit dat sprake is van een combinatie van uiterst complexe bedrijfseconomische structuren, cybercrime, ingewikkelde en internationale wet- en regelgeving, bedrijfsculturen die mogelijk aanzetten tot disfunctioneel gedrag en een volledig negeren van de financiële ethiek. Het zijn deze onderwerpen, tezamen met aspecten van de psychologie die de basis vormen van de opleiding aan de Erasmus School of Accounting & Assurance.”

Gerelateerde artikelen