Zijn oplopende hypotheekbedragen een kantelpunt?

ABN AMRO voorziet sterkere daling huizenverkopen
Het gemiddelde hypotheekbedrag voor aankoop woning is in juli met 4% gestegen

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning is in juli met 4 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar tot 321.818 euro. Dat is het hoogste niveau sinds april 2022, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Na veertien opeenvolgende maanden van dalingen is sinds vorige maand een kentering te zien, stelt de hypotheekadviseur.

  • 20 % tekort aan woningen
  • Aanvragen voor hypotheek stijgen
  • eerste stijging in 14 maanden

Dit wijst er volgens De Hypotheker op dat de woningmarkt zich ondanks de gestegen hypotheekrente geleidelijk lijkt te herstellen. Zo nam het woningaanbod fors toe, doordat in het tweede kwartaal 29 procent meer woningen te koop zijn gezet dan in het kwartaal ervoor. Ook hebben huizenkopers door de hogere overdrachtsbelasting minder concurrentie van beleggers en worden meer huurwoningen te koop gezet.

12 % meer aanvragen

De opleving van de woningmarkt is ook terug te zien in het aantal hypotheekaanvragen, meldt De Hypotheker. In het eerste kwartaal van dit jaar was een stijging zichtbaar van 12 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en die zette in het tweede kwartaal door (plus 17 procent).

Starters krijgen kansen

“Vooral starters krijgen meer perspectief op een woning”, denkt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. Toch is er volgens hem reden voor terughoudendheid. Op dit moment is sprake van een tekort van ruim 390.000 woningen, een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van een jaar geleden.

(ANP)


Wilt u op deze plek adverteren, heeft u een boodschap in de vorm van een white paper en andere content of wilt u partner worden voor meer exposure op evenementen met CFO’s, financieel directeuren, controllers en hoger financieel personeel ? Neem dan contact op met partnermanager Daan Commandeur via daancommandeur@sijthoffmedia.nl