Vooruitzichten voor exportbedrijven sijpelen weg

Virusvarianten en brexit zijn menige ondernemer te machtig.

Nederlandse exportbedrijven zijn afgelopen maand minder positief geworden over hun bedrijfsvooruitzichten voor dit jaar. Volgens een peiling door ondernemersvereniging Evofenedex en kredietverzekeraar Atradius hebben veel ondernemingen last van de crisis, terwijl het aantal bedrijven dat nog wel profijt dacht te hebben van de situatie is teruggelopen.

De verwachte gemiddelde omzetdaling voor dit jaar bedraagt inmiddels 26 procent bij bedrijven die negatieve impact ervaren van de coronacrisis. Dat was in het vierde kwartaal van vorig jaar nog 22 procent.

Nog maar drie weken geleden leek de situatie nog veel minder somber. Toen meldde FM.nl dat de export van de eurolanden alweer bijna op hetzelfde niveau was al in 2019. Ze voerden afgelopen november voor bijna 200 miljard euro uit.

“Met deze cijfers zitten we feitelijk weer in de situatie van de spiraal naar beneden”, aldus Evofenedex-directeur Bart Jan Koopman. “Dat baart ons zorgen omdat ook de komende maanden, in verband met de vele lockdowns in Europa en wereldwijd, er niet veel beter op zullen worden.”

De opkomst van nieuwe virusvarianten in december heeft volgens Koopman geleid tot een toename van onzekerheid bij bedrijven over de duur van en de weg naar economisch herstel. Hij denkt ook dat de brexit een rol speelt in de uitkomsten van de peiling. “Hoewel grote verstoringen zijn uitgebleven, mede omdat de volumes in de eerste maand duidelijk lager lagen dan normaal, geven de cijfers natuurlijk wel aan dat het ondernemers niet helpt in hun bedrijfsvoering.”

(ANP)