Vooral grote bedrijven zien thuiswerk als blijvertje

Horeca zegt nee, zakelijke dienstverlening zegt ja tegen hybride werken.

De meeste bedrijven waar personeel zowel thuis als op locatie werkt verwachten deze mengvorm te blijven gebruiken. Grote bedrijven verwachten dit vaker te doen dan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Dat blijkt uit een onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel (KVK), het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Bijna een derde van de ondervraagde ondernemers zegt dat hybride werken geen optie is, omdat de aard van het werk dit niet toelaat. Dat geldt in meerdere mate voor het mkb dan voor het grootbedrijf ruim 30 procent tegenover 12 procent.

De mate waarin hybride wordt gewerkt verschilt sterk per bedrijfstak. In de horeca geven ondernemers het vaakst aan dat hybride werken geen optie is. Bij informatie en communicatie zien ondernemers hybride werken het vaakst als blijvend.

Ook binnen de verhuur en handel van onroerend goed en de specialistische zakelijke dienstverlening, waar onder andere reclamebureaus en administratiekantoren onder vallen, zien veel ondernemers hybride werken als blijvend.

Ondernemers zien voor volgend jaar verstoringen bij leveranciers, ander gedrag van klanten en mogelijke nieuw lockdownmaatregelen als grootste invloeden van de coronapandemie op hun bedrijf.

(ANP)