Rente gaat (volgend jaar) weer dalen

Centrale banken onder vuur omdat de rente te lang hoog blijft.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd.

  • ECB overweegt volgens Franse centralebankpresident renteverlaging vanwege afnemende inflatie
  • renteverhogingen zijn volgens hem niet te verwachten zijn, mits grote schokken uitblijven
  • financiële markten speculeren over mogelijke renteverlaging in maart

Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB. “Als er geen grote schokken meer zijn, dan zijn verdere renteverhogingen nu voorbij”, verklaarde Villeroy de Galhau. “De kwestie van een verlaging kan komen als de tijd daar rijp voor is in 2024, maar nu nog niet. Als een remedie effectief is moet je voldoende geduld hebben bij de looptijd.”

ECB pauzeert

Op de financiële markten nemen de verwachtingen toe dat de ECB mogelijk al in maart met een renteverlaging met een kwart procentpunt kan komen. Om de inflatie te bestrijden heeft de centrale bank in Frankfurt de rente verhoogd naar het historisch hoge niveau van 4 procent. De ECB heeft nu een pauze genomen bij het opkrikken van de rente. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Donderdag werd nog bekend dat de inflatie in de eurozone in november sterker is afgezwakt dan verwacht. De inflatie nam af naar 2,4 procent, van 2,9 procent in oktober.

Druk op centrale banken neemt toe

Wereldwijd is eer druk op centrale banken, omdat die te traag reageren op signalen dat de inflatiecrisis aan het verdwijnen is. Het verwijt klinkt dat economieën geschaad kunnen worden doordat centrale banken te lang wachten met het verlagen van de rente, zo schrijft de Financial Times.

Razendsnelle daling Europese inflatie (vooral door lagere energieprijzen)

Gerelateerde artikelen