Voetballen of domino spelen… (over Vitesse)

Voetbalclub Vitesse zit in een Catch 22 ... met alle risico's van dien

Een actuele reclame luidt: ‘als geld stilstaat, dan staat de hele wereld stil’. Die slogan herkennen ze bij eredivisieclub Vitesse uit Arnhem maar al te goed, want onder meer een slepend overnamedossier, houdt de club in een ijzeren wurggreep.

Na de zomer kwam huisbankier ING tekst en uitleg over de overname vragen. Immers, de KNVB doet – tergend langzaam – onderzoek naar ‘historische transacties’ (met Russische betrokkenheid – de aandelen zijn nog in handen van de Rus Valeri Oyf) bij Vitesse. Daarnaast doet de KNVB ook onderzoek naar de achtergronden van de beoogde níeuwe partner (het Amerikaanse ‘The Common Group’). Verder wordt in de onderzoeken óók meteen meegenomen of de voorgenomen deal al dan niet in strijd is met de sanctieregelgeving tegen Russen en Russische ondernemingen.

En geheel in lijn met bovenstaande, weigert accountant BDO – op basis van mogelijke twijfels over ‘de continuïteit’- vooralsnog de jaarrekening te tekenen (en de deadline voor goedgekeurde jaarrekeningen lag voor eredivisieclubs over het seizoen 2022/2023 op 1 oktober…). Met het ontbreken van een accountantsverklaring, loopt  de Arnhemse voetbalclub het risico de proflicentie te verliezen. Met alle denkbare gevolgen van dien …

De problemen bij Vitesse vinden hun oorsprong in de periode dat de club in handen was van buitenlandse investeerders: eerst (van 2010-2013) de Georgische zakenman Merab Jordania waarna Alexander Tsjigirninski de aandelen van hem over nam.

In dat kader is Vitesse nog altijd bezig aan te tonen dat de financiële injecties van Merab Jordania niet te herleiden zijn tot injecties van voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich –iets waarvan de britse krant The Guardian stellig overtuigd is dat dat wél het geval is. Samen met het Bureau of Investigative Research stellen zij namelijk dat Abramovich 117 miljoen euro aan leningen aan Vitesse verstrekte – een beleidsmatige vervlechting van Europese clubs, die door de UEFA verboden is. De Gelderse voetbaclub houdt vol van niets te weten.

Al dit nieuws komt ook nog eens in een periode waarin Vitesse in overnameproblemen is geraakt. Eind 2022 maakte de Amerikaanse investeerder The Common Group bekend de aandelen van de Rus Oyf te willen overnemen. Maar de noodzakelijke goedkeuring van de KNVB voor deze transactie is nog steeds niet verleend. De eerdergenoemde onderzoeken houden de club, de KNVB en The Common Group dus in een stevige klem.

Ten eerste het al genoemde onderzoek naar de mogelijke beleidsmatige invloed van Chelsea eigenaar Abramovich. Ten tweede  een onderzoek naar waar het geld van The Common Group en haar eigenaar Coley Parry vandaan komt. En, ten derde, een onderzoek naar de overname in het licht van de huidige Europese sanctiewetgeving. En die onderzoeken duren voort …

Dan kan ook nog eens accountantskantoor BDO de jaarrekening van Vitesse niet ondertekenen – omdat de banden met de Russen nog steeds bestaan. En BDO kan óók niet tekenen omdat huisbankier ING de samenwerking per april 2024 dreigt te stoppen. Daarmee is de continuïteit in gevaar… Catch-22!

Verder kan het te laat inleveren van de goedgekeurde jaarrekening leiden tot forse geldboetes …. en dat terwijl het geld al niet ruim bij Vitesse rolt. Naast die geldboetes kunnen ook nog maximaal negen competitiepunten worden afgetrokken (wat het puntentotaal richting nul brengt …) wat vervolgens weer de kans op degradatie vergroot. Of de intrekking van de proflicentie. En daarmee de kans op faillissement.

Als er geen fiat komt van de KNVB, zit Vitesse dus met een enorme schuld – Parry heeft ondertussen al meer dan $10m in de club gestoken. En zal dat terugeisen.

Het bestuur van Vitesse zit inmiddels met de handen op de rug in de wáchtkamer, en de club zit inmiddels met de handen op de rug in de kléédkamer.

Kortom: veel onzekerheden, veel irritaties en vooral veel machteloosheid. In de bestuurskamer. En op het veld. Geconstateerd kan worden dat alle clichés gelden, zoals ‘de bal is rond‘, ‘elf-tegen-elf’, ‘de man in het zwart beslist‘, én ‘als je niet schiet dan kun je niet scoren‘ … Maar voorál geldt het cliché: ‘geen rust in de tent, dan op het veld geen rendement’. Waarvan akte.


Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk? Wijs anderen hier dan op, door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).