VNO: ‘Stel Brexit uit om chaos te voorkomen’

"Voorkom dat het wegstemmen van Brexit-deal uitdraait op een chaotische no-deal, waarvan bedrijven de dupe worden", zegt VNO-NCW.

Veel ondernemers zijn de onzekerheid rond Brexit spuugzat, schrijft de werkgeversorganisatie in een verklaring. “Als uitstel helpt om tot een deal te komen waar iedereen mee kan leven, is dat te prefereren”, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. “De gevolgen zijn anders niet te overzien.”
Voorzitter Hans de Boer wil dat premier Rutte tot actie overgaat om de “chaos van een no-dealbrexit'' te voorkomen. “Hij moet met zijn langjarige ervaring in de EU kijken welke mogelijkheden er zijn om uit deze impasse te komen door de zaak te temporiseren, zonder dat we de onderhandelingspositie van de EU ondergraven'', aldus De Boer.
“Dit kabinet verdient lof voor alles wat ze al doen met het aantrekken van bijvoorbeeld extra personeel bij de douane en de noodwet. Maar zaak is nu dat we voorkomen dat er überhaupt een no-deal komt. De gevolgen daarvan voor de havens, de aanvoer van medicijnen, landingsrechten en financiële transacties zijn namelijk niet te overzien”, aldus De Boer.

Zachtere Brexit waarschijnlijk

“Nu lijkt een enigszins zachtere brexit het meest waarschijnlijke scenario”, zegt James Knightley, Chief International Economist bij ING Londen en vorige week keyspeaker op de nieuwjaarsbijeenkomst voor dealmakers, investors en CFO’s bij Houthoff in Amsterdam. Hij denkt dat de 'Noorse variant' (half in de EU, half erbuiten) een mogelijkheid is: “Een tweede referendum is nu ook waarschijnlijk geworden.”

Lees ook: ING: geen gelukkig nieuwjaar

Wegstemmen deal is “dramatisch”

Brexit-specialist Elmer de Bruin van Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemde het wegstemmen van de Brexit-deal gisteravond in het Britse Lagerhuis “dramatisch”. Volgens hem betekent dat: lange wachtrijen voor terminals, overvolle parkeerplaatsen en mogelijk een tekort aan vergunningen: “De Britten snijden hiermee allereerst zichzelf in de vingers, maar ook hun belangrijkste handelspartners.''
Ook MKB-Nederland maakt zich zorgen en heeft een somber advies voor ondernemers binnen de eigen achterban: “Enige wat je nu kan doen is uitgaan van een ‘no-deal’, oftewel het zwartste scenario en je daarop voorbereiden. Dan kan het uiteindelijk alleen maar meevallen'', stelt de organisatie.

'Doe Brexit Impact Scan'

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, zegt dat “veel van onze leden er geen biet meer van snappen waar we nu staan in dit trieste proces dat alleen verliezers lijkt te kennen. Dit terwijl handel is gebaat bij vertrouwen en stabiliteit. Doe dus nu eindelijk de Brexit Impact Scan als je dat nog niet gedaan hebt. Kijk op hulpbijbrexit.nl en het brexitloket.nl’”, aldus Vonhof. “Dan weet je wat je in ieder geval al wel kan doen ondanks alle onzekerheid, zoals je douanepapieren regelen of je logistieke risico’s in beeld brengen.”
Het EU-lidmaatschap van de Britten loopt op 29 maart af. Als er dan niets is geregeld, is er een 'no-dealbrexit'.