Vijf lessen over het inrichten van creditmanagement

Regelmatig evalueren bedrijven de effectiviteit van het creditmanagementbeleid, maar dat leidt meestal niet tot aanpassingen. Dit blijkt uit onderzoek van creditmanagement software specialist Onguard onder ruim 300 finance professionals. Ruim de helft (56%) geeft aan dat het creditmanagement het afgelopen jaar tegen het licht is gehouden, maar voor bijna tweederde (63%) was dat geen aanleiding voor maatregelen.
Het onderzoek biedt vijf handvatten voor het inzetten van creditmanagement.
1. Klantgerichtheid
Kijk bij een evaluatie niet alleen gekeken naar de interne effectiviteit van het creditmanagementbeleid, maar ook naar de klantgerichtheid ervan. Zo bespreekt 59 procent van de finance professionals in hun organisatie actief hoe het creditmanagement ingezet kan worden om klanten zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Dat resulteert in maatwerk: 55 procent van de organisaties sluit bijvoorbeeld een persoonlijke overeenkomst met iedere klant of leverancier.
2. Klantrelatie
Ook stemmen organisaties het creditmanagementbeleid af op de relatie met de klant. Zo kiest 48 procent voor een andere procedure bij organisaties waar ze al langere tijd mee samenwerken. Ook is de omvang van de klant bepalend: dertien procent gebruikt een andere procedure bij kleinere organisaties (minder dan 50 medewerkers) dan bij grotere organisaties (meer dan 250 medewerkers).
3. Categoriseren
Begin met het categoriseren van klanten: wie zijn vaste klanten en welke zijn nieuw? Stel voor iedere klant een individuele risicoanalyse op om te beoordelen welke betaalafspraken gemaakt moeten worden.
4. Kredietwaardigheid
Evalueer vervolgens periodiek de kredietwaardigheid, zodat de afspraken waar nodig bijgesteld kunnen worden. Hanteer hierbij gelijke uitgangspunten bij vergelijkbare klanten.
5. Betalingsvoorwaarden
Bied daarnaast nooit betalingsvoorwaarden aan waarvan je weet dat de klant daar waarschijnlijk niet aan kan voldoen. Dat komt niemand ten goede. Zo werk je aan sterke en langdurige klantrelaties en je eigen financiële stabiliteit.”