Vier veranderingen voor deponeren jaarrekeningen

De mogelijkheid om via post of e-mail te deponeren komt te vervallen.

Vanaf het huidige boekjaar 2025 kunnen grote bedrijven hun jaarrapportage digitaal en in een modern formaat (iXBRL) aanleveren bij de Kamer van Koophandel. Dit gebeurt via Digipoort, de veilige digitale snelweg van de overheid. De digitale manier van aanleveren via Standard Business Reporting (SBR) wordt verplicht voor boekjaren die starten op of na 1 januari 2025. Vanaf 2026 moeten grote bedrijven dit dus altijd elektronisch doen.

Het deponeren in iXBRL is niet alleen handig voor bedrijven, maar maakt de informatie ook duidelijk leesbaar voor zowel mensen als computers. Dat zorgt voor meer inzicht, transparantie én een snellere verwerking.

Vier veranderingen in de praktijk

  1. Het rapportageproces van een onderneming moet wijzigen om te komen tot een jaarrekening in het elektronische formaat. Dit kan leiden tot aanpassing, uitbreiding, of vernieuwing van software of tot het inschakelen van een gespecialiseerde dienstverlener. Dit gaat vooral in het eerste jaar extra tijd en aandacht kosten.
  2. Een onderneming heeft de keuze tussen twee elektronische formaten (XBRL of iXBRL).
    1. XBRL gaat uit van een gestandaardiseerde rapportage, waarbij de mogelijkheden tot aanpassingen beperkt zijn. De jaarrekening moet hiernaar geconformeerd worden.
    2. iXBRL biedt de mogelijkheid om de jaarrekening naar eigen inzicht op te stellen. Het is flexibeler, visueel aantrekkelijker, geschikt voor maatwerk en het rapporteren van duurzaamheidsinformatie.
  3. De mogelijkheid om via post of e-mail te deponeren komt te vervallen. Deponeren kan handmatig via een uploadportaal op de website van KVK of met behulp van software.
  4. De toegankelijkheid van de gegevens uit de jaarrekening verbetert.

De overheid raadt bedrijven aan om optimaal gebruik te maken van de vrijwillige overgangsperiode. Ondernemingen kunnen op vrijwillige basis hun jaarrekening voor boekjaar 2024 elektronisch deponeren voordat de verplichting van kracht wordt. Dit biedt een waardevolle gelegenheid om vertrouwd te raken met het elektronisch deponeren voordat het verplicht wordt in het daaropvolgende jaar.

De ontwikkeling is tot stand gekomen door samenwerking tussen Logius, de Kamer van Koophandel en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken.

Gerelateerde artikelen