Vier redenen waarom een Spaanse bouwreus naar Nederland komt

Ferrovial haalt 82 procent van de miljardenomzet van buiten Spanje.

Spanje is in rep en roer omdat een groot bouwbedrijf naar Nederland wil verhuizen. Het Spaanse bouwbedrijf Ferrovial wil het hoofdkantoor verplaatsen naar Nederland. Het bedrijf is qua marktwaarde de dertiende van het land. Het ontwerpt, bouwt en beheert infrastructuur en is er soms ook de uitbater van, zoals van  de Londense luchthaven Heathrow.

Ferrovial wil ook een beursnotering aanvragen in Nederland, maar de notering aan de beurs in Madrid behouden. Op een later moment wil Ferrovial ook naar de beurs in New York. 

Er zijn vier redenen waarom de Spaanse onderneming wil verhuizen naar Nederland.

1. Spanje is te duur voor het bedrijf

De minimumlonen in Spanje zijn sterk omhoog gegaan, om de hoge inflatie het hoofd te bieden. Dit was tegen de wensen van het bedrijfsleven. 

2. Nederland heeft een fiscaal vriendelijk klimaat

De Spaanse regering, waarin de socialistische PSOE een meerderheid heeft, ligt al langer overhoop met het bedrijfsleven. Afgelopen jaar legde de regering banken en nutsbedrijven een extra belasting op. Ferrovial ontkent dat de fiscale omstandigheden aanleiding zijn voor de verhuizing naar Nederland.

3. De meeste omzet wordt behaald buiten Spanje

Ferrovial is opgericht in 1952 en uitgegroeid tot een multinational met een omzet van ruim 7,5 miljard euro in 2022  82 procent van alle omzet wordt behaald buiten Spanje.

4. Engeland als bestemming viel af na brexit

Eerder waren alle niet-Spaanse activiteiten in Engeland ondergebracht. Maar na de brexit had het bedrijf die al naar Nederland verplaatst om binnen de Europese Unie te blijven. 

Ferrovial zegt dat de verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten, werkgelegenheid en investeringsplannen in Spanje. Ook zal het bedrijf naar eigen zeggen niet minder dividend betalen aan aandeelhouders.

Gerelateerde artikelen