Vier banken gaan praten over stikstofdossier

Banken zijn bekritiseerd om hun rol in het stikstofdossier.

Rabobank, ABN AMRO, ING en Triodos gaan donderdag om tafel met bemiddelaar Johan Remkes om te praten over het stikstofbeleid. Ook onder meer brancheorganisaties de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Transport en Logistiek Nederland en VNO-NCW zijn daarbij aanwezig.

Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, zou donderdag ook in gesprek gaan met de supermarkten, maar die zijn inmiddels afgehaakt. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar om tafel gaan om tot oplossingen te komen.

Maandag praatte Remkes al met natuur- en milieuorganisaties. Hij noemde het gesprek na afloop “een zinvolle exercitie”. Ook natuurorganisaties waren tevreden. Woensdag was het de beurt aan Bouwend Nederland. VNO-NCW en MKB-Nederland waren hier ook bij. Volgende week zijn gemeenten, provincies en waterschappen aan de beurt.

Boerenorganisaties zelf denken dat de gesprekken tussen Remkes en allerlei koepelorganisaties niets zullen opleveren. Eerder leidde Remkes al een bijeenkomst tussen bewindslieden en boerenorganisaties. Hij gaf daarna aan dat er een “serieuze vertrouwenscrisis” is tussen de overheid en de agrarische sector.

Rabobank kreeg de afgelopen tijd de nodige kritiek vanwege zijn rol in de financiering van de landbouw. Sommige politieke partijen willen dat de financiële instelling meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis.

(ANP)