Verzet tegen ontmantelen regeling kennismigranten

Verzet tegen ontmantelen regeling kennismigranten
30%-regeling is nodig om scale-ups van buitenlands talent te voorzien.

Ga niet rommelen met de 30%-regeling voor buitenlands talent. Dit zet de Nederlandse scale-ups, de bedrijven van de toekomst, op achterstand en maakt Nederland onaantrekkelijker voor het technische talent dat we keihard nodig hebben.

Die oproep doen zo’n 40 bedrijven, VNO-NCW, Techleap en tal van ondernemersorganisaties vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. In de politiek gaan stemmen op om de regeling verder in te perken, nadat enkele jaren geleden al de looptijd werd ingekort van acht naar vijf jaar.

Hiervan waren destijds tal van onderzoekers aan universiteiten en bij bedrijven de dupe, zo brengt werkgeversorganisatie VNO-NCW in herinnering. Dit terwijl juist Nederland als kleiner land en met een beperkte beroepsbevolking zich gunstig zou moeten onderscheiden om schaars talent hier heen te halen.

De zogeheten 30%-regeling geeft ondernemingen en bijvoorbeeld universiteiten de mogelijkheid om maximaal 30 procent van het salaris belastingvrij uit te keren aan hun buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken. Zij hebben ook te maken met extra kosten voor internationale scholen, zoals huisvesting. Juist voor het aantrekken van buitenlands talent naar Nederland is de regeling de afgelopen jaren cruciaal gebleken. Een eerdere evaluatie door de overheid laat bovendien zien dat de regeling goed werkt en doet wat het beoogt.