Vertrouwen van industriële ondernemers alsmaar beter

Ook in Duitsland wordt het humeur van producenten er beter op.

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in maart verder toegenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers positiever waren over de verwachte productie in de komende drie maanden. Ook waren ze minder negatief over hun voorraden gereed product.

De index die het vertrouwen meet ging van 3,7 in februari naar 4,0 in maart, aldus het CBS. Het producentenvertrouwen ligt daarmee boven het langjarige gemiddelde van 1,2. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

In meer dan de helft van alle bedrijfstakken daalde het producentenvertrouwen in maart. Maar in de grotere bedrijfsklassen zoals de voedings- en genotmiddelenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie verbeterde het vertrouwen. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief.

Het statistiekbureau merkt verder op dat in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, het vertrouwen van producenten deze maand ook verder verbeterde. Dat komt vooral doordat ze minder negatief waren over de toekomstige bedrijvigheid en positiever over hun huidige bedrijfssituatie.

Het stijgende vertrouwen volgt op afvlakkende prijzen door industriebedrijven. De prijzen van goederen lagen in februari 8,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging is daarmee voor de achtste maand op rij afgevlakt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari waren de prijzen nog ruim elf procent hoger dan een jaar eerder en in december lagen de prijzen dik veertien procent hoger.

De prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

(ANP)