Vertrouwen in India als outsourcer ebt weg

India wordt te duur en het personeelsverloop is te groot.

Er zijn steeds meer tekenen dat de outsourcing naar India op zijn retour is. Beleggers keren grote beursgenoteerde outsources de rug toe, zoals Tata Consultancy Services en Rival Infosys. De lonen in het land stijgen gestaag en er is veel verloop onder de vijf miljoen werknemers van Indiase dienstverleners die IT-taken uitvoeren van westerse bedrijven.

De Financial Times schrijft hierover. Volgens de CEO van TCS, een van de grote Indiase outsourcers met 600.000 werknemers, zijn de zorgen voorbarig. Hij stelt dat de wereld heeft technologisch talent nodig heeft en dat India de grootste pool van technologische vaardigheden ter wereld heeft.

Maar de Amerikaanse zakenbank JPMorgan stelt dat de piek van de Indiase dienstensector over het hoogtepunt is. Uit de financiële resultaten van Indiase dienstverleners blijkt dat de omzet nog wel stijgt, maar dat de winsten alsmaar kleiner worden.

Analisten betwijfelen of de Indiase dienstverleners het tij van de hogere kosten kunnen keren. In het verleden konden ze dat goedmaken door hun tarieven te verhogen, omdat de nationale munt, de roepie, duurder wordt ten opzichte van andere valuta. Daarmee worden de Indiase dienstverlenerse nog veel duurder.