Vertrouwen Duitse consumenten valt weg

Hoe belangrijk is Duitse consument voor inkomsten Nederlands bedrijfsleven?

Het vertrouwen van Duitse consumenten is substantieel gedaald, volgens recente gegevens van marktonderzoekers GfK en NIM. Deze trend baart vooral hoger financieel management zorgen, gezien de impact op zowel de Duitse economie als het Nederlandse bedrijfsleven. De pessimistischer wordende houding van Duitse consumenten wordt vooral toegeschreven aan toenemende zorgen over werkgelegenheid en loon. Dat schrijft het ANP.

  • Vertrouwen Duitse consument keldert naar min 22.
  • Angst voor werkloosheid drukt consumptie in Duitsland.
  • Nederlandse export naar Duitsland loopt risico.

Volgens Rolf Bürkl, consumentenexpert bij NIM, draagt de stijgende werkloosheid, samen met een toename van faillissementen en afslankplannen bij grote bedrijven, bij aan de verslechtering van het consumentenvertrouwen. De angst voor baanverlies is sterk toegenomen, wat leidt tot een afname in de bereidheid om te consumeren. Dit is een verontrustend signaal, vooral gezien het feit dat Duitsland, als grootste economie van Europa, een belangrijke economische motor is voor de eurozone.

De Duitse consument is van belang voor een deel van het Nederlandse bedrijfsleven. Duitsland is namelijk de grootste handelspartner van Nederland. Volgens een groot onderzoek van het CBS in 2018,  exporteerde Nederland voor 113 miljard euro aan goederen en 27,8 miljard euro aan diensten naar Duitsland. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse economie afhankelijk is van de Duitse markt. Daarnaast zijn er volgens DNHK meer dan 5500 Nederlandse dochterondernemingen actief in Duitsland. Zo is bijvoorbeeld de helft van de afzet van de Nederlandse foodsector is afhankelijk van export, waarbij Duitsland het belangrijkste uitvoerland is, zo meldt de zuivelsector.

Sombere consumentenvooruitzichten

De vertrouwensindex van GfK, die vooruitkijkt naar de maand september, daalde tot min 22, ten opzichte van min 18,6 in augustus. Dit wijst op een “zware terugval” in het consumentenmoreel, zoals Bürkl het beschrijft. Consumenten zijn niet alleen minder optimistisch over hun loonvooruitzichten, maar ook minder geneigd om grote aankopen te doen. Dit pessimisme over de toekomstige inkomensniveaus is zorgwekkend, aangezien het consumentenvertrouwen een cruciale rol speelt in de economische activiteit.

Crisis in de duitse economie

Eerder deze week waarschuwde het Ifo Instituut voor een verdere verslechtering van de Duitse economie. Het ondernemersklimaat is in augustus voor de vierde maand op rij achteruitgegaan. Dit vormt een bedreiging voor de economische stabiliteit van Duitsland, die al te kampen heeft met een krimp van 0,1 procent in het tweede kwartaal van 2024. De verwachte groei voor dit jaar is slechts 0,3 procent, wat aanzienlijk lager is dan het gemiddelde van de eurozone, dat naar verwachting met 0,8 procent zal groeien.

Nederlandse bedrijven in de gevarenzone

De negatieve ontwikkelingen in Duitsland hebben ook directe gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Duitsland is niet alleen de grootste handelspartner van Nederland, maar ook een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse producten. Met het afnemende consumentenvertrouwen en de krimpende Duitse economie, zullen Nederlandse bedrijven die afhankelijk zijn van export naar Duitsland, naar verwachting een terugval in de vraag ervaren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Voor Nederlandse ondernemers betekent dit dat ze proactief moeten reageren op deze dreigende economische tegenwind. Dit kan onder meer door het diversifiëren van afzetmarkten en het versterken van de focus op innovatie en kostenreductie. Het is essentieel dat het Nederlandse bedrijfsleven zich voorbereidt op mogelijke langdurige effecten, aangezien de economische zwakte in Duitsland waarschijnlijk niet snel zal herstellen.

Gerelateerde artikelen