Vernieuw jezelf deze zomer

Door corona is alles anders, oude kennis doet het niet meer. Ontwikkel deze zomer nieuwe vaardigheden.

Een serie blogs over control.

Afgelopen weekend heerlijk genoten van het eerste concert in het Olympisch Stadion: De Amsterdamse Zomer. Knus in de buitenlucht, zo'n 100 gasten met een hapje en een drankje. Xander inspireert en musiceert van zeer dichtbij, Nicolette als gezellige gastvrouw: helemaal top. Gedwongen door Corona in Creativiteit, maar eigenlijk zo normaal … dat we hier niet eerder aan hebben gedacht! Als je niet tegelijk 10.000 man mag hebben, dan maar 100 x 100. Natuurlijk moet je de verdienmodellen aanpassen aan de veranderde kostenstructuur, maar het levert geweldige entertainment.

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance

Ondernemerschap is niet makkelijk, dat blijkt de laatste maanden veelvuldig. Ook controllers moeten alles uit de kast halen om hun organisatie naar gezonde waardecreatie te begeleiden. En dat lukt het ene bedrijf beter dan het andere. “Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.” Dat bekende Friese gezegde helpt ons om de weg te vinden naar nieuwe kansen en daarmee nieuwe prijzen. Zonder die flexibiliteit en veerkracht is een onderneming kansloos in een wereld vol met onverwachte wendingen en risico's die onvoorspelbaar zijn.

Vernieuw jezelf

Het organiseren van wendbaarheid is de grootste vernieuwing van het controllersvak: voorkomen van afhankelijkheid, spreiding van risico's, versnellen van schakelmogelijkheden, incalculeren van bedreigingen, inbouwen van buffers, versterken van financiële ratio's. Allemaal zaken die de nieuwe controller zich eigen moet maken. Gebruik daarom deze zomer van 2020 om jezelf te innoveren. Het ontwikkelen van je vaardigheden moet een centrale rol gaan spelen in het komende jaar. Want afhankelijkheid van 'oude' kennis en verouderde competenties leidt uiteindelijk tot gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Om je wat eerste tips te geven omtrent je ontwikkelingsmogelijkheden zou ik je aanraden om op zoek te gaan naar relevante Ted-Talks, artikelen op internet, diverse toonaangevende universiteiten die onderzoek hebben gedaan naar Agile (wendbaarheid) en Resilience (Veerkracht). Door op deze kernbegrippen te zoeken heb je een keur van leesvoer en blogs die je op het spoor brengen van businessmodellen die wel bestand zijn tegen disruptieve verandering. Mocht je weinig tijd hebben om dit zelf uit te zoeken, dan raad ik je aan om de eerstvolgende Controllers in een Week te gaan volgen, omdat wij dáár specifiek op gaan trainen. Want stilstand is achteruitgang en jouw vakbekwaamheid is onze uitdaging.

Voor de rest hoop ik dat je ook tijd vindt voor ontspanning. Want juist in tijden van mentale rust ontstaan nieuwe ideeën. Ga het niet gek vinden dat je tijdens een wandeling of fietstocht ineens op een oplossing stuit waar je tijdens je werk niet achter kwam. Dat heeft te maken met de werking van onze hersenen, die pas in bepaalde mentale toestand tot nieuwe verbindingen komen waarmee inspiratie en creatie gestimuleerd worden. Ik zou het leuk vinden als je met goede suggesties komt, die je in ons netwerk kan delen. Gebruik deze zomer goed!

Control in de Zomer: óók Control 3.0.

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.

(foto: Miriam Fischer, Pexels)

Gerelateerde artikelen