Vergroening opkomende economieën kost jaarlijks 2000 miljard

Private investeerders moeten tachtig procent betalen maar zien dat niet zitten.

Opkomende economieën en ontwikkelingslanden hebben over zes jaar 2000 miljard dollar per jaar nodig om in 2050 klimaatneutraal te worden. Eerder was dat bedrag geraamd op 400 miljard. Zo’n 80 procent van de investeringen moet worden opgehoest door andere partijen dan overheden.

  • Investeerders vrezen de hoge risico’s voor groene investeringen in opkomende economieën
  • De focus van groene investeerders ligt op het behalen duurzaamheidsscores in plaats van impact
  • Overheden moeten garanties geven om investeerders over de streep te trekken

Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een volgende week te verschijnen rapport waarvan een deel is vrijgegeven. De kans is klein dat private partijen de portemonnee gaan trekken voor deze vergroening. Het IMF schrijft dat de omstandigheden in opkomende economieën vaak niet in lijn zijn met de vereisten die grote private investeerders stellen. Investeringen daar zijn daarom risicovoller.

Het IMF merkt wel dat er steeds meer investeerders zijn die duurzaam willen beleggen. Maar de focus ligt dan vaak op het hebben van de juiste duurzaamheidsscores en niet zozeer op het echte effect van investeringen.

Dat laatste moet verbeteren, vindt het IMF. “Het beleid moet zich opnieuw richten op het creëren van klimaatimpact in plaats van het ondersteunen van activiteiten die al groen zijn, en moet rekening houden met de specifieke behoeften van opkomende markten.”

Overheden moeten zich meer moeten inzetten voor het stimuleren van een duurzamere koers, vindt het IMF. Dan gaat het bijvoorbeeld om het uitgeven van garanties om private investeerders over de streep te trekken. Ook zouden toezichthouders scherp moeten letten op de juistheid van groene beweringen van bedrijven. (ANP)

Meer over investeren in vergroening

EU definieert groene investeringen om duurzame beleggingen te stimuleren

Groen investeren resulteert in minder belasting betalen

123 miljard voor verduurzaming via groene obligaties

 

Gerelateerde artikelen