Jongeren en ouderen betalen minder vaak met pin

Nieuwe miljardenboete EU dreigt voor Apple om contactloos betalen
Stijging van 21 procent in 2022.

Hogere prijzen en meer winkeluren
Nederlandse consumenten hebben in 2022 voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie weer méér toonbankaankopen gedaan dan het jaar ervoor. In 2022 konden winkels weer vaker open dan in 2021, en de consumentenprijzen lagen gemiddeld tien procent hoger door de sterk opgelopen inflatie. Daardoor zijn zowel het aantal als de waarde van de kassa aankopen in 2022 gestegen. Hierdoor is ook het absolute aantal pin en contante betalingen in 2022 toegenomen.

Contactloos neemt toe
Consumenten maken steeds vaker gebruik van nieuwere contactloze manieren van betalen. Contactloos betalen met de mobiele telefoon of ‘wearable’ (zoals een smartwatch of fitness tracker) heeft in 2022 een vlucht genomen: 21 procent van alle kassabetalingen is contactloos zonder fysieke betaalpas afgerekend. Dat is 7%-punt meer dan in 2021. Dat betekent dat in 2022 vrijwel net zoveel aankopen op deze manier werden afgerekend als met contant geld.

Op 19 april wordt de jaarlijkse FM Dag voor CFO’s, financieel directeuren en overige financieel management gehouden, nabij Schiphol. Op het programma staan een uiteenlopende reeks sprekers, sessies en netwerkbijeenkomsten. Tevens wordt een award uitgereikt voor gezond financieel management bij familiebedrijven. Zet de datum in uw agenda en meld u nu vrijblijvend aan.

Twee soorten gebruikers
Een groot verschil is wel dat de contante betalingen door een grote groep Nederlanders zijn gedaan en de contactloze betalingen met mobiele telefoon of ‘wearable’ juist door een kleine groep. Hieruit blijkt dat mensen die contactloos met de mobiele telefoon of ‘wearable’ betalen hier intensiever gebruik van maken. Het gestegen gebruik van de mobiele telefoon of ‘wearable’ aan de kassa is inmiddels ook terug te zien in de betaalvoorkeuren van de Nederlandse consument: bijna één op de vijf geeft aan het liefst op deze manier te betalen. Dit was begin 2020 nog minder dan één op de tien consumenten.

‘Moeilijk rondkomen’ neemt toe
Tegelijkertijd zijn er grote verschillen in het gebruik van contant geld in de samenleving. Zo betalen twaalf tot achttien jarigen en 65-plussers ongeveer een kwart van alle kassa-aankopen contant. Ook mensen die aangeven dat ze moeilijk rond kunnen komen betalen verhoudingsgewijs veel met contant geld. Bijna een kwart van alle kassa aankopen wordt door hen contant afgerekend, tegenover ongeveer zestien procent bij degenen die zeggen makkelijk rond te komen. Een bekende reden voor het gebruik van contant geld bij deze groep is dat het hen helpt om meer grip te hebben op hun uitgaven. Gedurende 2022 zijn er steeds meer consumenten die aangeven moeilijk rond te komen, vermoedelijk door de sterk gestegen inflatie.

 

Gerelateerde artikelen