Verantwoord groeien, maar hoe lang(zaam)?
Een serie blogs over strategisch waardemanagement.
David Knibbe volgde in oktober 2019 Lard Friese op als bestuursvoorzitter van NN Group. Onlangs presenteerde hij de toekomstplannen voor de verzekeraar: niet revolutionair, in weerwil van de druk door Elliott.
Door Leo van de Voort. Hij is bestuursadviseur bij Fuel for Living Strategies, voormalig directeur corporate finance Kempen & Co en en co-auteur van het boek Risicovreugde.
Knibbes strategie is gericht op winstgroei op de lange termijn. Elliott, de Amerikaanse investeringsmaatschappij van miljardair Paul Singer, heeft een 3 procent belang in NN (zie ‘NN houdt vooral van zichzelf‘) wilde vlot een bedrag van 2 of 3 miljard euro vrijspelen om terug te geven aan de aandeelhouders, hoe dan ook. “Korte termijn aandeelhouders zullen daar zeker in geïnteresseerd zijn. Maar voor onze lange termijn aandeelhouders is zo’n snelle actie niet goed,” aldus Knibbe. NN wil ‘verantwoord groeien’. Door groei uit internationale markten en het schadebedrijf en door (iets) risicovoller te gaan beleggen in hypotheken, bedrijfsobligaties en vastgoed. Tja, verantwoord groeien, iéts risicovoller beleggen, lange termijn … econoom Keynes zei het ooit: “In the long run we are all dead.”
Elliott wil meer daden zien en voorziet een koerspotentieel van ongeveer 60 euro, terwijl de huidige koers fluctueert rond de 30 euro. Dat is niet per se korte termijn gericht, als de koers een reflectie is van toekomstige kasstromen!
Elliott wil dat NN minder voorzichtig gaat beleggen, meer geld steekt in Nederlandse hypotheken en bedrijfsobligaties, en minder in staatsobligaties. Verder moeten de kosten omlaag: als marktleider in schadeverzekeringen zou NN efficiënter moeten zijn dan het is. Hier wreekt zich het feit dat NN fors achterloopt met data en technologie.
Ook wil Elliott dat NN met nóg meer herverzekeringen komt. Ten slotte, moet NN ook onderdelen afstoten, vooral het Japanse verzekeringsbedrijf is een vreemde eend in de bijt. Verder moet over dit alles ook nog eens beter – en vooral meer helder – worden gecommuniceerd.
Wat is verantwoord?
Dringt Elliott aan op een gestage gameswitch, bij NN houdt men het het liefst bij het oude en meer van hetzelfde. Knibbe trekt zijn eigen plan – wat op zichzelf natuurlijk niet verkeerd is – en heeft laten zien dat hij niet toegeeft aan de druk die Elliott uitoefent.
Optisch wordt er wat meebewogen, zo belooft NN een jaarlijkse stijging van het dividend, gaat het in de kosten snijden, en gaat het naar een jaarlijkse inkoop van eigen aandelen van minstens 250 miljoen euro. Ook overtollig kapitaal wil NN gaan uitkeren ten behoeve van de aandeelhouders. Maar uhm … is dat geen korte termijn?
Naar mijn idee kan dat geld beter worden gestoken in de voorgestane ‘verantwoorde groei’, en in investeringen in AI/BI en fintech.
Voormalig Sovjetpresident Brezjnev werd ooit gevraagd om de Russische economie in één woord te typeren: “Goed”. En in twee woorden? “Niet goed”.
Voor NN geldt iets vergelijkbaars: is de strategie ‘goed’ (Knibbe) of ‘niet goed’ (Elliott). Overigens, uiteindelijk viel de Sovjet Unie uit elkaar.
Voor NN gaat de koers het ons leren.
Alle blogs van Leo van de Voort voor u op een rij gezet.
(foto: Pexels)