Veelbelovende markten in gevaar door hogere rente

Veelbelovende markten in gevaar door hogere rente
Vooral landen die schulden in dollars hebben zijn in gevaar.

Opkomende economieën moeten zich voorbereiden op turbulente tijden. Vooral nu de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zich opmaakt voor het verhogen van de rente, terwijl de groei van de wereldeconomie vertraagt. Deze vertraging komt door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat op 25 januari met nieuwe economische ramingen komt. Hogere rentetarieven betekenen dat financieringskosten stijgen voor sommige opkomende economieën die schulden in dollars hebben uitstaan. Deze landen lopen vaak al achter in het economische herstel en zijn dus minder goed in staat extra uitgaven te verwerken.

“Hoewel de leenkosten in dollars voor veel landen laag blijven, hebben zorgen over de binnenlandse inflatie en stabiele buitenlandse financiering ertoe geleid dat verschillende opkomende markten zoals Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika vorig jaar zijn begonnen met het verhogen van de rente”, aldus het IMF.

Een snellere verhoging van de Fed-rente kan de financiële markten volgens het IMF “wakker schudden” en wereldwijd tot strengere financiële voorwaarden leiden. Het risico bestaat dat de vraag en de handel in de VS vertragen, dat er kapitaalvlucht optreedt en dat de dollar in de markten van de opkomende landen in waarde daalt.